Članak

Buza: Akcija u Uzdolu

23. Oktobra 2018.16:21
Na suđenju za zločin počinjen u Uzdolu u septembru 1993. godine, svjedok Odbrane izjavio je da je akcijom "Neretva 93" koordinirao Sefer Halilović.

Šefko Hodžić je ispričao da je kao novinar Oslobođenja izvještavao o vojnoj akciji “Neretva 93”.

“Dolazimo Halilović i ja na Dobro Polje 13. septembra, kad i Buza tu. Rekao je da nije otišao u akciju kako je trebao jer nije dobio gorivo. Već se počelo govoriti o njegovom strijeljanju jer je prekršio naređenje i da treba ići na Vojni sud. Halilović mu je dao Zićru Suljevića da ide s njim u akciju i mi smo ih ispratili”, naveo je Hodžić.

Prema kazivanju svjedoka, o rezultatima akcije je saznao kada se dan kasnije vratio na Dobro Polje sa Halilovićem. Hodžić je rekao da je čuo da je zauzeto selo Uzdol i da se Buzina jedinica povlači jer nije stiglo pojačanje.

Za zločin u Uzdolu Tužilaštvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Hodžić je posvjedočio da je 12. septembra stigla i depeša za Halilovića od Rasima Delića, načelnika Štaba Vrhovne komande Armije BiH u kojoj je pisalo da je akcija “Neretva 93” nerealna i da treba da se suzi.

U Buzinu odbranu svjedočio je i Selmo Cikotić koji je kazao da je u vrijeme akcije “Neretva 93” komandovao Operativnom grupom Zapad Trećeg Korpusa Armije BiH.

Ispričao je da je akcijom komandovao načelnik Sefer Halilović kojeg je vidio na jednom sastanku u septembru 1993. na Dobrom Polju gdje je izdavao naređenja za ovu akciju.

“Na sastanku je Sefer Halilović izdao meni naređenje za moju grupu, ali i Buzi za njegovu, bilo je nekog ubjeđivanja i rasprave među njima, ali detalji mi nisu poznati”, rekao je Cikotić.

Dodao je da se sjeća da je bilo kašnjenja s izvršenjem zadatka kao i da je Samostalno prozorski bataljon zauzeo Uzdol.

Suđenje će se nastaviti 13. novembra.

*Ovaj tekst je izmijenjen zbog nenamjerne greške autora.

Ajla Gežo