Članak

Ristanić: “Ići ćete na sigurno”

16. Oktobra 2018.13:42
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je u garnizonu u Brčkom osoba za koju je čuo da je Đorđe Ristanić rekla zatvorenicima da će “ići na sigurno”, nakon čega su prebačeni u logor “Luka”.

Fadil Sejdić je posvjedočio kako je 4. maja 1992. godine s drugim stanovništvom doveden do Doma zdravlja, a potom zatvoren u obližnju džamiju.

Tu je tokom noći, kako je kazao, jedna osoba pobjegla kroz prozor, a druga je ubijena prilikom pokušaja bijega.

Svjedok je naveo i da je bio prebačen u garnizon, gdje je jedne prilike rečeno da dolazi Đorđe Ristanić, kojeg svjedok nije poznavao.

“Dolazi on i još dvojica u uniformama. Kaže: ‘Ići ćete vi na sigurno.’ I ništa više nije rekao”, izjavio je Sejdić, dodavši da su zatvorenici narednog dana u pet do sedam autobusa prebačeni za “Luku”.

Kako se prisjetio Sejdić, jedne prilike u periodu od 8. do 11. maja 1992. godine, koliko je bio u logoru, u hangar je uvedena osoba po imenu Stipo.

“Čovjek kleči i drži, haman, uho u ruci. Neko od vojnika kaže: ‘Ko će ubiti ustašu?’ Tajac, svako šuti. Izvedoše ga na vrata, mislim da nije ni korak zakoračio, čuo se pucanj, ali čovjek je pao napolje”, rekao je svjedok.

On je naveo da ga je u logoru “Luka” ispitivao izvjesni Dragiša Tešić, te mu dao propusnicu i pustio ga kući.

Đorđe Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Na ovom ročištu nastavljeno je saslušanje zastićenog svjedoka RIST-06, koji je iz druge prostorije, uz distorziju lika, kazao da je 13. maja 1992. bio ispitivan u logoru “Luka”.

Svjedok je ispričao da je jedne prilike “izveden i izlupan” Novalija Hodžić.

“Izvodi ga vojska, a predaje ga Goranu Jelisiću. Unijeli su ga, nakon ne znam koliko. Čovjek je bio u besvjesnom stanju. Jelisić je naredio jednom vojniku da mu donese kantu vode i bacio je na njega”, rekao je RIST-06, pojasnivši da se tijelo malo trznulo, te da je kasnije bilo odneseno.

On je kazao i da je gledao kada su Jelisić i jedan nepoznati vojnik tukli njegovog poznanika, za kojeg je svjedok rekao da je umro.

RIST-06 je naveo da mu je Dragiša Tešić dao izlaznicu, te da je iz “Luke” izašao krajem maja 1992. godine.

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

Lamija Grebo