Članak

Dević: Samo prošli kroz Kamičak

16. Oktobra 2018.17:22
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Boško Dević izjavio je da nije učestvovao u pretresu niti imao komunikaciju s mještanima ključkog sela Kamičak.

Dević je kazao da je bio u jedinici za obezbjeđenje kada je krajem juna 1992. godine poslat u selo Peći, gdje ostaje oko četiri sedmice. Drugi ili treći dan po dolasku, kako je naveo, upućeni su u obližnje selo Kamičak.

“Potporučnik nam je rekao da odemo u obilazak… Na polasku nam je rekao da ne možemo vršiti pretres, legitimisanje ili privođenje, samo u slučaju odbrane”, kazao je Dević i dodao da su samo prošli kroz Kamičak u vozilu.

On je rekao da ne zna tačno zbog čega su upućeni u Kamičak, ali da pretpostavlja da je razlog bilo upoznavanje sa susjednim selom i “nekakva preventiva”.

Dević je negirao da je bio u nekim drugim okolnim selima na tom području, osim što su, kako je naveo, na putu do Peći prošli kroz Humiće, Plamenicu i Krasulje.

U Pećima su, kako je optuženi izjavio, ostali do posljednje sedmice jula, a on je po povratku u Ključ raspoređen u radnu jedinicu na održavanju dalekovoda, i polovinom septembra je upućen na bihaćko ratište.

Devića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za učešće u ubistvu četiri osobe u selu Kamičak u avgustu 1992. godine. S njim je optužen i Mlađen Kovačević, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog zdravstvenog stanja.

Optuženi je rekao da je Kovačevića poznavao iz viđenja, ali da nisu bili u istoj jedinici, kao ni da su u Pećima imali bilo kakve zajedničke dužnosti.

Na pitanje tužiteljice Olivere Đurić zbog čega se u istrazi nije mogao sjetiti perioda kada je bio u Pećima, Dević je odgovorio da je tada bio u šoku, jer je bio uhapšen, i nije se mogao sjetiti.

Dević je negirao da je bio prisutan kada su u Humićama odvajani muškarci od žena, kao i da je u selima imao incidente sa dvojicom bivših učenika.

Optuženi, koji je do rata bio učitelj, naveo je i kako je nakon 2000. godine više puta dolazio u Ključ da vrati imovinu i proda kuću.

Po ulaganju preostale materijalne dokumentacije, branilac Marinko Brkić je kazao da nema novih dokaza.

Tužilaštvo je najavilo dodatne dokaze, a suđenje se nastavlja 23. oktobra.

Marija Taušan