Članak

Islamović: Razgovor sa optuženim

15. Oktobra 2018.14:28
Na suđenju Alminku Islamoviću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je u ljeto 1992. godine bio zatvoren na stadionu u Bosanskom Brodu, gdje je i tučen.

Stevo Gajić je kazao kako ga je 21. juna 1992. godine Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zaustavila na punktu u Bosanskom Brodu, te je odveden na stadion, gdje je tučen.

Nakon što ga je Tužilaštvo BiH podsjetilo na raniji iskaz prema kojem je spominjao osobu po nadimku Staljo, svjedok je naveo da je tu osobu sretao u lošim okolnostima.

“Tukao je, ako ne mene, onda druge. Tukao je sve redom. Svi su oni tukli”, rekao je Gajić.

Na upit Tužilaštva da li se “Staljo” nalazi u sudnici, svjedok je odgovorio: “Ja ne vidim tog Stalju koji je bio u to vrijeme.”

Islamović je, kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade HVO-a, optužen da je 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

Svjedokinja Karmela Ivanović je ispričala kako je njen otac bio odveden u aprilu 1992., te da je nakon izvjesnog vremena saznala da je u zatvoru u staroj zgradi policije, gdje je otišla i na ulazu vidjela Alminka Islamovića, kojeg je poznavala otprije. Svjedokinja je u sudnici prepoznala optuženog kao tu osobu.

Ivanović je istakla da je razgovarala s njim i pitala da vidi svog oca.

“Poslao je dvojicu vojnika, doveli su oca. Tata je bio plav. Bio je modar po licu i ušima”, izjavila je svjedokinja, dodavši da je nakon oko deset dana otac doveden kući, a da je u zatvoru dobio infarkt.

Pojasnila je da je otac rekao da ga je tukao “Staljo, Britva i Bikača”. Odbrana je kazala kako je u ranijem iskazu svjedokinja rekla da joj otac nije spominjao ko su vojnici koji su ga zlostavljali, a Ivanović je naglasila da je tačno ono što je izjavila na današnjem ročištu, a da se tada nije mogla sjetiti.

Treći svjedok Milivoje Duronja je kazao da je oca posljednji put vidio krajem maja 1992. godine, da je čuo kako je odveden, te da nikada nije našao njegove posmrtne ostatke.

Suđenje će se nastaviti 29. oktobra.

Lamija Grebo