Članak

Peulić i ostali: Nestali nakon predaje

12. Oktobra 2018.16:21
Svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da do danas nije poznata sudbina 160 muškaraca koji su bili zatvoreni u školi na području Kotor-Varoši, nakon što su se predali srpskoj vojsci.

Svjedokinja, koja je živjela u selu Večići, kazala je da je u junu 1992. godine vidjela da gori selo Hrvaćani i čula da su u Hibića Sokaku ubijeni ranjenici, a zapaljene dvije žene.

Ona je rekla da je 11. novembra 1992. krenula s grupom od oko 300 ljudi preko šume, ali su poslije određenog perioda primorani da se predaju srpskoj vojsci.

“Odveli su nas u školu. Žene i djeca su bili u prizemlju, a muški na spratu. Računa se da je njih 160 nestalo”, kazala je svjedokinja, navodeći da su među muškarcima bila njena dva brata i brojni rođaci. Dodala je da su žene i djeca narednog jutra upućeni prema Travniku, a da im je rečeno da će muškarci doći za njima nakon što budu ispitani.

Svjedokinja nije imala mjere zaštite, ali je zbog uznemirenosti koju je izrazila prije početka suđenja Sudsko vijeće odlučilo da njeno ime ne može biti objavljeno.

Ona je svjedočila na suđenju Bošku Peuliću, Slobodanu Župljaninu, Manojlu Tepiću, Janku Triviću i Nedeljku Đekanoviću, kojima je na teret stavljen progon – ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem i tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona 22. brigade, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade, a Đekanović predsjednik Općine Kotor-Varoš.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedokinja je potvrdila da je komanda vojske u Večićima donijela odluku da se krene u proboj preko šume prema Travniku. Navela je da ne zna da li su svi muškarci u šumi bili naoružani, te da su imali lovačke puške kada su na početku branili selo.

Na ovom ročištu je saslušana i Nasiha Šehović, koja je kazala da je nakon napada 11. jula odvedena iz Večića s drugim ženama i djecom. Tom prilikom, kako je dodala, ubijeno je troje njenih komšija.

Svjedokinja je kazala da su žene i djeca prilikom sprovođenja u jedno selo korištene kao živi štit, a da je jednu stariju ženu, koja se požalila da ne može da hoda, teško ranio vojnik i da je preminula nakon nekoliko dana.

Šehović je rekla da je jedne prilike odvedena u selo Obodnik i da ju je ispitivao Slobodan Župljanin. Ona nije sigurna da li joj se lice koje je ispitivalo predstavilo ili je za njegovo ime čula od drugih žena.

U ovom predmetu bio je optužen i Aleksandar Petrović, ali je preminuo i Sud je 11. septembra razdvojio postupak u odnosu na njega. Zbog bolesti ovog optuženog suđenje Peuliću i drugima posljednji put je odražno u martu.

Naredno ročište zakazano je za 2. novembar.

Marija Taušan