Članak

Mrđa Darko i ostali: Zatražena osuđujuća presuda

12. Oktobra 2018.14:08
Tužilaštvo BiH je od Državnog suda zatražilo da Darka Mrđu, Zorana Babića i Radenka Marinovića proglasi krivima za zločine počinjene na području Prijedora, te da ih kazni u skladu sa zakonom.

U završnoj riječi tužilac Mersudin Pružan je istaknuo da je Državno tužilaštvo dokazalo krivicu Mrđe, Babića i Marinovića za zločine počinjene 1992. godine.

“Tužilaštvo BiH smatra da iskazi svjedoka Optužbe nisu dovedeni u sumnju nijednim provedenim dokazom Odbrane”, rekao je Pružan.

Pružan je naglasio da su svjedoci, kao i materijalni dokazi, potvrdili da su optuženi, kao pripadnici Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB), bili svjesni širokog i sistematičnog napada vojske i policije u Prijedoru na nesrpsko stanovništvo, te da njihove radnje predstavljaju dio tog napada.

“Iz provedenih dokaza Optužbe proizlazi da su civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti zarobljavani i pritvarani u logorima, te da su optuženi, zajedno s drugim pripadnicima Interventnog voda, učestvovali u obezbjeđenju i transportu logoraša”, kazao je Pružan.

Tužilac je rekao da su svjedoci Tužilaštva BiH potvrdili da je Mrđa u mjestu Sredice ubio dva nepoznata civila bošnjačke nacionalnosti, te da je učestvovao u odvođenju Saida Sadića, koji je isti dan ubijen.

Dodao je da su svjedoci potvrdili da je Marinović više puta Nihada Bašića ubo nožem u predjelu grudi, te da je Babić zaklao Saida Babića i Jasmina Ališića, a više puta udarao Nezira Kraka, koji je usljed toga preminuo.

Mrđu, Babića i Marinovića, bivše pripadnike Interventnog voda pri SJB-u Prijedor, Tužilaštvo BiH tereti da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske. Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992. godine.

Odbrana Darka Mrđe će završnu riječ iznijeti 2. novembra.

Albina Sorguč