Članak

Bogdanović i ostali: Privođenja u policiju

11. Oktobra 2018.15:42
Na suđenju za zločine u Janji, Tužilaštvo je pročitalo iskaze dvojice preminulih svjedoka, koji su govorili o početku rata i privođenju u policiju.

Svjedok Osman Baćevac je u istrazi ispričao kako je bio pozvan na ispitivanje u Policijsku stanicu u Janju, gdje su bila dvojica inspektora koje zna kao Branu i Nikića.

“Odmah sam morao da se okrenem prema zidu i podignem ruke. Brano je imao cijev i raširio mi je noge. U tom položaju sam odgovarao na Branina pitanja imam li oružje. Imao sam pištolj koji sam ranije predao. Rekao sam da sam član Stranke demokratske akcije (SDA)”, naveo je Baćevac.

Tužilac Edin Muratbegović je pročitao i iskaz preminulog svjedoka Mehmeda Hrustanbegovića, koji je takođe živio u Janji i kao član SDA bio odbornik u Skupštini opštine Bijeljina.

Hrustanbegović je naveo da je Janja ostala u okruženju i da su Bošnjaci čekali da ih Jugoslovenska narodna armija (JNA) zaštiti od Srpske demokratske stranke (SDS), ali kako je vidio da se to neće dogoditi, svjedok je učestvovao u pokušajima smirivanja situacije.

“Do polovine 1993. godine, a možda i ranije, ja sam pobjegao. Stanovništvo je strahovalo za živote. Nad nama su se iživljavali”, kazao je Hrustanbegović.

Naveo je da ga je policija jednom privela jer nije imao ličnu kartu. Ispričao je kako su ga prilikom pljačke njegovog vozila tukli. Tada je bilo maskiranih osoba, a on je prepoznao policajca “Krkušu iz Kojčinovca”. Njegova kćerka, kako je ispričao, skočila je kroz prozor i otišla u Policijsku stanicu i pozvala izvjesnog Miću, koji ga je spasio.

Pojedini branioci su prigovorili na čitanje ova dva iskaza, navodeći da nisu uzeta na zakonit način jer se ne vidi koja su pitanja postavljana svjedocima i jer nisu data sva upozorenja. Vijeće je preliminarno odbilo ove prigovore, a o njihovoj zakonitosti će odlučiti naknadno.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Na teret im je stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Suđenje se nastavlja 18. oktobra.

 

Marija Taušan