Članak

Buza: Završen dokazni postupak Tužilaštva

9. Oktobra 2018.17:04
Na suđenju za zločin u Uzdolu, Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima uložilo naredbe kojima želi dokazati da je optuženi Enver Buza kao komandant Samostalnog prozorskog bataljona imao ovlasti i nad vojnom policijom.

U sudski spis je uloženo oko 50-ak materijalnih dokaza među kojima su i naredbe koje je izdao Buza kao komandant Samostalnog prozorskog bataljona, čime Državno tužilaštvo želi pokazati da je optuženi imao kontrolu i ovlasti nad vojskom i vojnom policijom.

Uloženi su i izvještaji Ujedinjenih naroda i UNPROFOR-a o, kako je navedeno, “masakru na Uzdolu” počinjenom 15. i 16. septembra 1993. godine.

Tužiteljica Sanja Jukić u spis je uvrstila i dopis Alije Izetbegovića u kojem se traže informacije kao i dopis Vrhovne komande Armije BiH u kojem se traži provođenje istrage o dešavanjima u Uzdolu.

Za zločin u Uzdolu Tužilaštvo BiH tereti Envera Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Zelenika i Rajiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Suđenje će se nastaviti 23. oktobra, za kada je planirano saslušanje prvih svjedoka Odbrane.

 

Ajla Gežo