Članak

Lubarda i Planojević: Nije dovodio ni odvodio civile

27. Septembra 2018.12:45
Svjedočeći u vlastitu korist, optuženi Ozren Planojević je rekao da nije u Crkveni dom u Rogatici dovodio civile niti ih je odande odvodio.

Planojević je kazao da je početkom proljeća 1992. mobilisan u rezervni sastav policije u Rogatici, gdje je bio vozač. Kako je naveo, ima saznanja da su u Crkvenom domu bili zatočeni civili, koji su za kratko vrijeme otišli ili su odvezeni iz tog objekta. Negirao je da je imao veze sa dovođenjem civila u Crkveni dom.

“U to vrijeme sam bio u Crnoj Gori s Veljkom Bojovićem, direktorom jedne konfekcijske kuće. Apsolutno nisam bio tu prisutan”, rekao je Planojević, dodavši da nema veze ni sa odvođenjem muškaraca iz Crkvenog doma.

On je izjavio da u to vrijeme nije imao dodirnih tačaka sa optuženim Zdravkom Lubardom, koji je bio u vojsci.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Lubardu i Ozrena Planojevića da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom te drugim nečovječnim djelima. U optužnici stoji da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Planojević je potvrdio da ima saznanja da su u Srednjoj školi u Rogatici bili civili, koji su “pozvani da dođu i smjeste se radi bezbjednosti”. Naglasio je da u ljeto 1992. godine nije boravio u učionicama i zbornici škole.

Nekada je, kako je kazao, iz “Crvenog krsta” u školu vozio hranu, a koja je preuzimana u holu. Istakao je da tada nije primjećivao stražu na ulazu škole.

Planojević je rekao da prije rata uopće nije poznavao svjedoka M-5, kao ni P-5, te se nije mogao sjetiti da li je tokom rata viđao svjedoka P-6. U unakrsnom ispitivanju optuženi je ostavio mogućnost da se susreo sa svjedokom P-6 u junu 1992. godine, pojasnivši da to “nije registrovao”.

Planojević je optužen da je od kraja juna do septembra 1992. godine u Srednjoškolskom centru “Veljko Vlahović” u više navrata tukao svjedoka M-5.

Na ovom ročištu je u Planojevićevu korist svjedočila Borka Ješić, koja je potvrdila da je i 1992. godine predavala djetetu svjedoka M-5, ali da nije primijetila “ništa nenormalno”.

Suđenje će se nastaviti 11. oktobra.

Lamija Grebo