Članak

Zulfikar: Bez saznanja o dešavanjima u Trusini

25. Septembra 2018.16:53
Načelnik odjeljenja za analitiku u Upravi bezbjednosti Armije BiH je izjavio da je tek nakon rata saznao za dešavanja u Trusini iz aprila 1993. godine, kao i da je bilo civilnih i vojnih žrtava.

Hamza Višća je ispričao da su poslovi Odjeljenja za analitiku bili praćenje kontraobavještajnog rada, rad na oružanim snagama i onih koji su bili protiv oružanih snaga. Kako je rekao, oni su pratili sve aktivnosti onih koji su išli ka narušavanju borbene gotovosti i ratnih zločina.

Govoreći o sumnji da je neko počinio ratni zločin, Višća je kazao da je Uprava bezbjednosti imala nadležnost da po saznanju izvrši ispitivanje, a potom da pokrene krivični proces, kao i da se sve radilo po Uputstvu za rad organa bezbjednosti.

Odjel za informisanje, kako je rekao, prima akte podređenih jedinica i drugih organa, pregledava poštu i signira za obradu na neke od odjeljenja. Nakon toga, prikupljale su se informacije koje su imale veze sa obavještajima.

Prikupljene informacije, prema njegovom kazivanju, slale su se načelniku zajedničkog štaba, komandantu i Predsjedništvu BiH.

“Informacije za krivična djela koja su u vezi s ratnim zločinima išle su gospođi Bogunić koja je vodila odjel za ratne zločine. Ona bi radila analizu i eventualno zatražila nove podatke kako bi se napravila optužnica i poslala nadležnom sudu u Sarajevu“, pojasnio je Višća.

Izjavio je da tokom rata nije raspolagao informacijama o dešavanjima iz aprila 1993. godine u Trusini kod Konjica, te da je tek poslije rata prvi put čuo za to.

Čuo je, kako je rekao, da je bilo borbenog djelovanja Armije BiH (ABiH) i da je bilo civilnih i vojnih žrtava. U njegovu komandu, kazao je da nije došla obavijest od načelnika Štaba Vrhovne komande da se uradi nešto na rasvjetljavanju Trusine.

Zulfikar Ališpago je bio optužen za zločine počinjene u Trusini, zajedno s još petoricom pripadnika ABiH – Memićem, Salčinom, Hakalovićem, Hadžićem i Bojadžićem. Međutim, zbog njegove bolesti postupak je u martu 2014. razdvojen.

Bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, Memić, Hadžić i Bojadžić su pravosnažno osuđeni na 37 godina zatvora zbog ubistava civila i zarobljenih vojnika u Trusini. Salčin, također nekadašnji pripadnik tog odreda, te Hakalović, bivši pripadnik odreda “Neretvica”, oslobođeni su optužbi.

Prije saslušanja svjedoka, predsjednica Sudskog vijeća Željka Marenić je kazala da je Opšta sjednica Suda BiH odbila zahtjev Ališpage za izuzeće sutkinje kao neosnovan. Također, sutkinja je rekla da je advokatica Mirna Delalić zatražila razrješenje dužnosti kao advokata po službenoj dužnosti zbog nemogućnosti dogovora oko koncepta odbrane.

“Delalić će biti branilac dok Zulfikar ne izabere novog advokata i dok se ne upozna s predmetom. Ona je vaš 11. advokat i to se više neće tolerisati”, rekla je sutkinja Marenić.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija