Članak

Orić i Muhić: Svjedok osjećao strah

25. Septembra 2018.16:25
Na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je rekao da prilikom davanja ranijih izjava usljed straha nije ispričao sve što mu je poznato u vezi s određenim okolnostima.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok O-1, koji je na današnjem ročištu odgovarao na unakrsna pitanja Odbrana, kazao je da Orić nije lično imao posebnu jedinicu, ali da “nam je svima bio komandant”.

O-1 je prilikom direktnog ispitivanja rekao da je vidio kad je Orić u mjestu Lolići ispitivao, udarao, a zatim i “upucao” Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

Na današnjem ročištu Orićeva advokatica Lejla Čović je pitala svjedoka zašto je u izjavi datoj 2014. godine kazao da je čuo za ubistvo Milutina Miloševića, na šta je on odgovorio da je to rekao u strahu.

O-1 je u nekoliko navrata, objašnjavajući razlike u ranijem iskazu, naveo da se tada plašio da govori o određenim stvarima iz straha za svoju i bezbjednost svoje porodice.

“Sve što sam davao van Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rekao sam pogrešno da bih sebe ogradio. Nisam smio reći. Bojao sam se da će Naser Orić saznati”, kazao je svjedok.

Obnovljeni postupak protiv Orića i Muhića je počeo nakon što im je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu. U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

O-1 je u direktnom ispitivanju rekao da je u Zalazju Orić jednog zarobljenika udario oštricom noža, nakon čega je tekla krv, te ga “upucao” rafalom.

Na upit Odbrane zašto prilikom svjedočenja u prvostepenom postupku nije kazao da je vidio krv iz vrata, svjedok je odgovorio da ga niko nije ni pitao na koji način je zarobljenik uboden. Odbrana je također istakla da je O-1 prvi put na ovom obnovljenom suđenju spomenuo da je Orić ispalio rafal.

Advokatica Sabina Mehić, koja brani drugooptuženog Muhića, upitala je svjedoka zašto 2014. godine nije spominjao osobu pod nadimkom Mrčo kada je govorio o ubistvu Milutina Miloševića, na šta je O-1 rekao da ne zna da li ga je izostavio “ili me niko nije ni pitao“.

Prilikom ispitivanja na okolnosti ubistva Mitra Savića, O-1 je, upitan zašto se tokom direktnog ispitivanja na jučerašnjem suđenju nije mogao sjetiti da je “Muhić pucao”, odgovorio da se “bojao da će biti konflikt”.

Suđenje će se nastaviti 8. oktobra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English