Članak

Orić i Muhić: Rafalna paljba u Zalazju i Lolićima

24. Septembra 2018.13:36
Na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je 1992. godine vidio kako optuženi Orić iz vatrenog oružja puca u trojicu ratnih zarobljenika.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok O-1 ispričao je da mu je Orić bio komandant te da je bio u blizini kada je optuženi pucao u zarobljenike.

Svjedok je pojasnio da je, tokom akcije u Zalazju, za pravoslavni praznik Petrovdan 1992. godine pred jednom kućom vidio zarobljenike, od kojih su neki bili u uniformi, a drugi u civilu. Prema svjedoku, Orić je jednog zarobljenika ispitivao i tukao.

“Dva ili tri puta ga je sigurno udario… Udario ga je oštricom noža. Momentalno se vidjelo da krv izlazi iz tog dijela”, kazao je svjedok, dodavši da su zarobljeniku ruke bile svezane na leđima, a koljena podvijena.

Svjedok O-1 je rekao da je i sam poticao Orića da udara zarobljenika.

“Puno krvi mu je išlo iz oka, a komandant ga je ponovo ispitivao, kasnije se ispostavilo da nema oka. Kasnije je ubijen, komandant je uzeo pušku, upucao ga rafalom pred kućom gdje smo bili”, kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok O-1 iskaz je dao u obnovljenom postupku protiv Orića i Muhića, koji je počeo nakon što je Apelaciono vijeće u junu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu dvojici optuženih za zločine počinjene u okolici Srebrenice.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

O-1 je ispričao i da je Orić kasnije, u mjestu Lolići, također ispitivao, udarao, a zatim i upucao Milutina Miloševića. Kako je naveo svjedok, u Miloševića je pucao i Mrčo, kojeg je prepoznao kao Sabahudina Muhića.

“Dok sam ja došao do njega, Mrčo je opucao jedan rafal”, kazao je svjedok.

Orić je, prema iskazu svjedoka O-1, u mjestu Kunjerac 1992. godine iz pištolja “colt” upucao Mitra Savića. Prethodno je, kako je rekao svjedok, rukama i nogama udarao Savića.

Svjedok je prvo izjavio da je samo Orić pucao u Savića, ali je, nakon što mu je prezentovana ranija izjava, pojasnio da je pucao i “Senad Muhić zvani Mrčo”.

“Da li je pucao u zemlju ili u tijelo, to ne mogu da kažem”, rekao je svjedok.

Odbrane Orića i Muhića će sutra, 25. septembra, unakrsno ispitati svjedoka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English