Članak

Jurišić: Ubistvo Aziza Behlića ispred kuće

24. Septembra 2018.12:53
Na suđenju za zločine počinjene u Prijedoru, svjedokinja Tužilaštva BiH govorila je o ubistvu svog muža, koje se dogodilo u julu 1992. godine, te ranjavanju sina koji je bježao od srpskih snaga nakon hapšenja.

Namka Behlić je posvjedočila da je Mićo Jurišić zajedno s Dragom Tintorom došao pred kuću Asima Brkića, nakon čega su uhapsili nekoliko ljudi, među kojima je bio i njen sin Mirhad.

“Moj Mirhad, Esad Bijelić i sin Hasana Omanovića su odvedeni. Hasanov sin i Esad su ubijeni, a moj Mirhad je uspio pobjeći i tom prilikom je ranjen. Kasnije je ubijen i moj muž Aziz. Sin ga je našao mrtvog. Svi ubijeni ukopani su u šumi blizu kuće. Djever mi je pričao da su Jurišić i Tintor ubili Aziza”, kazala je Namka.

Na pitanje Odbrane Miće Jurišića, da li je ona vidjela ubistva, svjedokinja je rekla da nije. Ona je dodala da je prilikom napuštanja sela Čarakovo srpskim vlastima morala predati imovinu i potpisati se da je poklanja.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva i to ubistvima, mučenjima, nezakonitim lišavanjem slobode, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima. S Jurišićem je bio optužen i Dragomir Tintor, koji je u međuvremenu preminuo.

Svjedokinja Mirsada Belkić, kojoj su u Prijedoru ubijeni otac Asim i brat Hamdija, kazala je da su Tintor i Jurišić jedne noći u julu 1992. došli pred njenu kuću.

“Otac nas je izbacio kroz prozor i pobjegli smo u šumu. Iz šume smo čuli više pucnjeva. Kasnije sam od oca saznala da su ubijeni Aziz Behlić i Hamo Hodžić”, izjavila je Belkić.

Jurišić je, prema njenim tvrdnjama, i kasnije dolazio u selo Čarakovo.

“Jednom su došli pred kuću i sve nas izveli. Zatim su žene i djecu otjerali u kuću, odakle smo opet čuli pucanj, kada je ubijen Bibo Behlić”, dodala je svjedokinja, koja tvrdi da je, nekoliko dana kasnije, u selu pokraj puta vidjela i mrtvo tijelo Arifa Žerića.

Ona je posvjedočila da je njen otac posljednji put viđen u Gornjoj Ravskoj sredinom 1992. godine, otkad mu se gubi svaki trag. Također, brat Hamdija joj je odveden u logor Keraterm, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Tužitelj Izet Odobašić pročitao je iskaz preminulog svjedoka Hasana Omanovića iz 2006. godine, koji je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Omanović je preminuo 2009. godine.

“Srpska vojska ušla je u selo i došla do kuće Aziza Behlića. Ubili su ga pred kućom”, stoji u iskazu preminulog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar.

Admir Muslimović