Članak

Sejdić: Zaim Imamović rukovodio akcijom

18. Septembra 2018.16:51
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je akcijom oslobađanja sela Strmice i Strgačine u januaru 1993. godine komandovao Zaim Imamović.

Nedžib Bašić, nekadašnji načelnik Općinskog štaba Prve drinske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da je njegov pretpostavljeni Zaim Imamović bio zamjenik načelnika Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) i komandant Prve drinske brigade ABiH i da je komandovao akcijom oslobađanja sela Strmice i Strgačine.

“Imamović je u posljednji tren odlučio da ide u ovu akciju i išao je u izviđanje dan ranije. Da on nije išao, akcijom bih komandovao ja. Pošto je u akciji učestvovao i dio vojske iz Višegrada, pitao bih komandanta Sejdića gdje mu se nalazi koji komandir, da mu putem veze izdam naređenje”, istakao je svjedok.

Kako je kazao Bašić, akcija oslobađanja okončana je brzo, a u blizini komande Vojske Republike Srpske (VRS) u Strmici pronađen je jedan leš. Kako je pojasnio, to je bilo tijelo jednog od starješina VRS-a, koji je izvršio samoubistvo bombom jer nije mogao da podnese da je tako brzo izgubio liniju.

Prema svjedoku, u Strmici je zarobljeno nekoliko vojnika VRS-a, dok se drugi dio predao na lokalitetu Doljani, kada ih je Imamović megafonom pozvao na predaju. Dodao je da su svi prevezeni i ostavljeni u Međeđi.

Bašić je svjedočio na suđenju Ahmetu Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade ABiH kome se sudi za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima VRS-a, u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Remzija Subašić, bivši zamjenik komandanta Drugog bataljona 43. drinske brigade ABiH, istakao je da su naoružani stanovnici sela Bučje koji su se nalazili u zoni odgovornosti Prvog i Drugog bataljona bili legitiman vojni cilj.

“Kada sam došao na taj lokalitet i vidio situaciju, kao aktivno vojno lice, odmah sam predlagao da se to riješi nekako i da se oni razoružaju. Ovi stanovnici Bučja su bili paravojna fomacija, oni su za mene predstavljali legitiman vojni cilj”, naglasio je Subašić.

Posvjedočio je da je u razoružavanju sela Bučje učestvovao Prvi bataljon 43. drinske brigade ABiH, kao i dio jedinice iz Višegrada sa Sejdićem na čelu, a da je pregovore oko predaje i samu predaju naoružanja dogovorio komandant ove brigade Amir Reko. Tada je, kako je dodao, pronađeno ne samo pješadijsko nego i protivtenkovsko naoružanje.

Subašić je naveo da je dio stanovnika iz Bučja odveden na razmjenu u Čajniče, koja nije izvršena, i da su onda svi stanovnici predati policiji u Goraždu.

Suđenje će se nastaviti 16. oktobra.

Ajla Gežo