Članak

Godinjak i ostali: Rasformirana stanica policije u Trnovu

18. Septembra 2018.14:17
Svjedok Odbrane Edhema Godinjaka ispričao je da od juna do augusta 1992. godine u Trnovu nije postojala Stanica javne bezbjednosti (SJB).

Avdo Panjeta, bivši pomoćnik načelnika Centra službe bezbjednosti (CSB) Sarajevo, rekao je da je u maju 1992. godine prekinuta veza s SJB-om Trnovo čiji je načelnik bio Edhem Godinjak.

“Krajem maja 1992. godine Trnovo je palo i sve legalne institucije povukle su se prema Grkarici, prema slobodnim teritorijama. Imali smo samo posredne informacije da je SJB formalno rasformirana. U junu ne postoji SJB kao takva. U Trnovu, u junu i augustu policija nije postojala uopšte, svi su bili raspoređeni u Teritorijalnu odbranu (TO)”, kazao je svjedok.

Panjeta je izjavio da je sredinom oktobra 1992. godine boravio na području Trnova i razgovarao s Godinjakom, koji mu je rekao da je bio ranjen.

“Tad me Edo upoznao da je bio ranjen, da je početkom juna SJB rasformirana, da je bio raspoređen za vršioca dužnosti komandanta TO-a nekoliko dana, potom za načelnika štaba TO-a”, kazao je Panjeta i pojasnio da su nakon rasformiranja SJB-a svi policajci raspoređeni u jedinice TO-a.

Istaknuo je da mu je prilikom posjete Trnovu Godinjak predao izvještaje o počinjenim krivičnim djelima – sačinjene od radne grupe u čijem sastavu su bili predstavnici Civilne zaštite i policije, doktori i veterinari – koje je on predao operativnoj arhivi CSB-a.

Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi se sudi za zločine počinjene nad zarobljenicima i civilima na području Trnova. Na teret im je stavljeno učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Panjeta je naglasio da je bio upoznat da su ratni zarobljenici, zarobljeni u borbenim dejstvima, zatvoreni u SJB.

“Komandir policije Šaban Bajro je bio dužan napisati uputstvo o postupanju sa zarobljenicima”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar.

 

Albina Sorguč