Članak

Dragičević i ostali: Nezvanične priče o otmici putnika

14. Septembra 2018.15:17
Na suđenju za zločin počinjen u Štrpcima kod Rudog, svjedok Odbrane Luke Dragičevića je ispričao da je 1993. godine čuo nezvanične priče o otmici putnika u vozu.

Milomir Mitrašinović je posvjedočio da je u periodu od kraja 1992. do maja ili juna 1993. godine bio vozač optuženog Dragičevića, kojeg poznaje još od prije rata.

Svjedok se prisjetio postrojavanja i čitanja naredbe na Okolištu, kada je Interventna jedinica iz Višegradske brigade prešla u Goraždansku, te otišla u Brdine na Sjemeću. Pojasnio je da se Interventna jedinica krajem marta 1993. vratila u Višegradsku brigadu.

Za ubistva 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine, uz Dragičevića su optuženi Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

Prema svjedoku, 27. februara 1993. godine u prostorijama “Radija Višegrad” održani su pregovori u vezi s razmjenom zarobljenika, kojima je, između ostalih, prisustvovao Dragičević.

Mitrašinović je izjavio da je putem radioveze u automobilu dobio obavijest da postoji napad prema Drinskom i da je o tome izvijestio komandanta Dragičevića.

“On je rekao da zovem posadu borbeno-oklopnog vozila (BOV). Tim BOV-om otišao je komandant i posada”, rekao je svjedok, dodavši da je kasnije tog dana otišao po Dragičevića kod elektrane, te ga vratio u komandu.

Narednog dana, kazao je svjedok, Dragičevića je vozio, između ostalog, i u Uzamnicu, gdje su bili zarobljenici. Istakao je da su potom otišli u Lijesku, nakon čega su se vratili u komandu, a Dragičević je otišao na referisanje.

Na upit da li je u bilo kojem trenutku dobio informaciju da se desila otmica putnika u vozu u Štrpcima, svjedok je odgovorio da nije.

“To sam čuo od vojske da se priča, ali niko nije htio zvanično reći ništa, niti je znao”, rekao je Mitrašinović. U unakrsnom ispitivanju negirao je da je znao s kojim informacijama o Štrpcima je bio upoznat Dragičević.

Svjedok Mitrašinović je negirao i da je Dragičević imao komunikaciju s Interventnom jedinicom polovinom februara i u martu 1993. godine, dok ta jedinica nije bila u sastavu Višegradske brigade.

On je napomenuo i da je čuo priče da se Milan Lukić povezuje s događajima u Štrpcima, te naglasio da je Lukić bio u lošim odnosima s komandantom Pandurevićem, kao i da je “slična” atmosfera bila između Lukića i Dragičevića.

Za optuženog Dragičevića, svjedok je kazao da sumnja da bi uradio nešto zlonamjerno.

Odgovarajući na pitanja Odbrane svog daljeg rođaka – optuženog Miodraga Mitrašinovića – svjedok je naveo da je optuženi bio raspoređen na Ruištima.

Suđenje će se nastaviti 28. septembra.

Lamija Grebo