Članak

Dević: S optuženim na izgradnji dalekovoda

14. Septembra 2018.16:24
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Ključu, svjedok Odbrane izjavio je da je krajem jula 1992. godine s optuženim Boškom Devićem prebačen na izgradnju dalekovoda na Grmeču.

Nikola Šabić je kazao da je bio u “tampon zoni” u selu Peći s jedinicom od 15-ak vojnika, među kojima je bio i optuženi Dević. Prema njegovim riječima, krajem jula 1992. su premješteni na izgradnju dalekovoda na Grmeču.

“Tamo nismo imali smještaj, ujutru smo organizovanim prevozom išli gore, a navečer se vraćali. Ja sam tu ostao do puštanja dalekovoda u rad krajem te godine, dok je Dević prebačen na bihaćko ratište nakon možda mjesec dana”, pojasnio je Šabić.

Optužnica tereti Devića da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te u ubistvima četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana.

Drugi svjedok Stevan Jovičić ispričao je da je u drugoj polovini augusta i septembru kao ispomoć išao na izgradnju dalekovoda. Naveo je da je u novembru prebačen na bihaćko ratište gdje je upoznao Devića.

“Skupa smo bili 24 sata, a kada ste s nekim tako dugo morate ga i upoznati. Devića znam kao odmjerenog, umjerenog, odgovornog čovjeka. Nikada nisam čuo da je iskazivao agresivnost. Bili smo skupa do januara 1993. kada je on ranjen i više se nije vraćao na ratište”, istakao je Jovičić.

Kao treći svjedok saslušan je Špiro Todorović, koji je ispričao da je ljeto 1992. razvozio hranu vojnicima koji su smješteni po selima. Rekao je da ne zna da li je Dević bio u Pećima kada je on dovozio hranu jer ga nije poznavao, kao i da ne zna da li je bio kod dalekovoda kada je dovozio alat.

Suđenje će se nastaviti 21. septembra.

 

Ajla Gežo