Članak

Bogdanović i ostali: Optuženi pozvao “specijalce”

13. Septembra 2018.16:32
Svjedok Državnog tužilaštva Mevludin Husadžinović izjavio je u nastavku suđenja za zločine počinjene u Janji, da je Milan Đokić pozvao “specijalce” koji su po dolasku premlaćivali ljude na ulicama.

Husadžinović se prisjetio januara 1993. godine kada se u centru Janje, prema njegovim riječima, okupilo između 4.000 i 5.000 ljudi, koji su povicima izražavali svoje nezadovoljstvo zbog ubistva porodice Milkić.

“Okupili smo se da kažemo da se ne damo klati i ubijati, jer nismo ništa krivi. Bili smo lojalni i predali oružje. Žene su vikale. Tu je bio komandir policije Mićo Đokić. Na megafon je naređivao ljudima da se raziđu, a onda je pozvao specijalce. Došli su u bijelom kombiju, išli kroz ulice i premlaćivali su sve, i jednog dječaka, nije punoljetan bio”, istakao je Husadžinović.

Svjedok nije mogao da kaže u kojim uniformama su bili “specijalci”, jer kako je naveo, bio je mrak i nije dobro vidio.

Napomenuo je da sa Đokićem nikada nije imao problema, ali da se policija u Janji “loše ponašala”.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Aziz Čehajić je posvjedočio da se u centru Janje u januaru 1993. skupilo oko 1.000 ljudi da bi iskazali svoje nezadovoljstvo i da je od policajaca vidio Đokića i Boru Zelenovića.

“Boro me odgurno i rekao da bježim, jer je pozvano pojačanje. Bježao sam centrom, čula se vika i cika, narod pomaže, ne da da se tuku”, pojasnio je Čehajić i naglasio da on nikada nije imao problema sa policijom.

Suđenje će se nastaviti 20. septembra.

 

Ajla Gežo