Članak

Đakiću dvije godine zatvora za zločin u Brčkom

10. Septembra 2018.12:41
Sud BiH je osudio Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za zločin počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik u Brčkom.

This post is also available in: English

Prema presudi, Đakić je proglašen krivim da je iz neposredne udaljenosti posmatrao pripadnika bataljona kojim je komandovao kako vrši ubistva tri zarobljena lica srpske nacionalnosti, propustivši da izvrši nužne i razumne mjere da kazni počinioca.

“Cijeneći sve izvedene dokaze, Vijeće je van razumne sumnje utvrdilo da je Đakić, kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rukovodio i komandovao vojnom akcijom na selo Bukvik 15. septembra 1992. godine”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović, pojasnivši da je imao obavezu da kazni počinioce zločina.

Kako je rekla Begović, Vijeće je utvrdilo da se 15. septembra u kući Čede Pajića nalazila improvizovana ambulanta u kojoj su bila tri ranjenja lica srpske nacionalnoti – Živan Radić, Vlajko Purić i Savo Veselinović.

“Vijeće je utvrdio da je riječ o oštećenim licima koja su onesposobljena za borbu, uživala su zaštitu Ženevske konvencije i lišena su života naočigled komandanta – optuženog Đakića – koji nije poduzeo potrebne mjere da se počinilac kazni”, naglasila je Begović.

Prilikom odmjeravanja kazne, Vijeće je istaklo kako je kazna od dvije godine srazmjerna krivičnom djelu i učešću optuženog u zločinu.

“Iako su posljedice krivičnog djela teške, Vijeće je cijenilo da se odgovornost optuženog ogleda u propuštanju djelovanja”, pojasnila je Begović.

Kajtazi je istom presudom oslobođen optužbe da je tokom trajanja ove vojne akcije na selo Bukvik ubio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Vijeće je, prilikom analize dokaza, utvrdilo da su u toku akcije u Bukviku ubijene dvije osobe srpske nacionalnosti, međutim nije moglo van svake razumne sumnje utvrditi da je Kajtazi počinio ta ubistva.

Begović se osvrnula na tri pročitane izjave očevica Mirsada Mujića, kazavši da one obiluju kontradiktornostima i, u nedostatku drugih dokaza, Vijeće nije moglo zaključiti da je Kajtazi počinio ovo krivično djelo.

“Vijeće je zaključilo da, u pogledu optužbi, dokazi nemaju potrebnu snagu uvjerljivosti da bi se mogla van razumne sumnje utvrditi krivica optuženog Kajtazija”, rekla je sutkinja Begović.

Đakić i Kajtazi su oslobođeni obaveze plaćanja sudskog procesa.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English