Članak

Lubarda i Planojević: Svjedočenje optuženih u svoju korist

5. Septembra 2018.14:57
U sklopu suđenja za zločine počinjene u Rogatici, održana je statusna konferencija na kojoj je najavljeno da će optuženi Zdravko Lubarda i Ozren Planojević dati iskaz u svoju korist.

Lubardin advokat Krešimir Zubak je rekao da Tužilaštvo BiH nije dokazalo bitna pitanja koja se tiču njegovog branjenika i optužnice, te da se optuženja baziraju na pretpostavkama.

“Tužilac nije ničim dokazao subjektivni odnos mog branjenika prema djelu za koje se tereti… Optuženi bi trebao da objasni svoje vojno svojstvo i sudioništvo u Rogatici. Druga svjedokinja je njegova sestrična, koja će svjedočiti na alibi”, kazao je Zubak.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Lubardu i Ozrena Planojevića da su u periodu od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine učestvovali u progonu civila Bošnjaka, hapšenjem, nestankom te drugim nečovječnim djelima.

U optužnici se navodi da je Lubarda ove zločine počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a Planojević kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Rogatici.

Na statusnoj konferenciji je najavljeno da će i optuženi Planojević dati iskaz, kao i da će ova Odbrana saslušati dva svjedoka. Kako je rekla advokatica Zorana Čarkić, u ovom trenutku su u pregovorima za još jednog svjedoka, koji želi dati izjavu pod mjerama zaštite.

Suđenje se nastavlja 20. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija