Članak

Babić Ljuban i ostali: Rok od 30 dana za prijedloge dokaza

5. Septembra 2018.15:57
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanskog Novog, Sudsko vijeće je Odbranama dalo rok od mjesec dana kako bi se detaljnije izjasnile o prijedlozima dokaza.

Vijeće je, na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu BiH, odobrilo zahtjev Odbrana za dodatnim vremenom, te im naložilo da se do 3. oktobra detaljno izjasne o prijedlozima dokaza.

Odbrane jedanaestorice optuženih su se danas izjasnile o prijedlogu dokaza koje namjeravaju izvesti, a neke su zadržale pravo da taj prijedlog nadopune u datom roku.

Prema Odbranama, u svoju korist bi trebali svjedočiti optuženi Ljuban Babić, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Ratko Goronja, Dragan i Ranko Baltić te Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Njima se, zajedno s Rankom Balabanom, Milenkom Babićem i Nikolom Reljićem, sudi za progon, ubistva i druge zločine. Na teret im je stavljeno i da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Odbrane su također predložile i izlazak na lice mjesta, kao i medicinsko vještačenje Dragana Balabana, koji je 2016., nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na sedam godina zatvora.

Tužilaštvo se usprotivilo prijedlogu za psihijatrijsko vještačenje Balabana, a Vijeće je naložilo Odbranama da detaljno obrazlože ove prijedloge, o kojima će se naknadno odlučiti.

Statusnoj konferenciji nije prisustvovao optuženi Ranko Balaban, kao ni njegov advokat Veljko Ćivša.

Suđenje će se nastaviti 10. oktobra, svjedočenjem optuženog Ljubana Babića u svoju korist.

Lamija Grebo