Članak

Maksimović i ostali: Dokazi o sistematičnom napadu u Zvorniku

3. Septembra 2018.14:51
Na suđenju za zločine počinjene u selu Lokanj kod Zvornika, Tužilaštvo BiH je uložilo dokumentaciju kojom želi dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada, kao i izvode iz knjige umrlih za 63 osobe.

Tužiteljica Dika Omerović je u spis uložila dvije naredbe Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) iz 1992. i 1993. godine kojima, kako je rekla, dokazuje postojanje širokog i sistematičnog napada.

Među uloženim dokumentima nalazi se i spisak isplaćenih plaća za Treći bataljon Prvog voda Lokanj, kojom Optužba dokazuje da su trojica optuženih bili pripadnici ovog voda.

Tužiteljica je priložila i odgovor na depešu komandanta Drugog korpusa upućenu Štabu vrhovne komande. Prema njenim riječima, relevantnost ovog dokaza su saznanja koja je Viteška brigada pribavila iz razgovora sa zarobljenim osobama na lokalitetu između mjesta Lokanj i Žečija kosa.

Uloženim redovnim borbenim izvještajem Majevačke brigade iz juna 1992. godine, Omerović dokazuje, kako je kazala, da su postojale barikade u Teočaku, da su otkriveni tragovi kretanja ljudi i da su civili praćeni.

“Depešom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik iz 1992. godine, bez datuma, vidi se da su mještani Teočaka potpisali lojalnost srpskim vlastima. Službenom zabilješkom Policijske uprave Ugljevik od 1. septembra 1997. vidi se da su razmijenjena tijela”, obrazložila je Omerović.

Za zločin počinjen u selu Lokanj sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine. Sudi im se i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade VRS-a, a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Tužiteljica Omerović je u sudski spis uložila dokumentaciju o indentifikaciji i izvode iz matičnih knjiga umrlih za 63 osobe, dok je za dvije rekla da još nisu pronađene.

Nastavak ulaganja materijalnih dokaza zakazano je za 10. septembar.

Emina Dizdarević Tahmiščija