Članak

Zdravstveno stanje Nedžada Hodžića nepromijenjeno

31. Augusta 2018.11:38
Tim vještaka sudske medicine utvrdio je da je zdravstveno stanje optuženog Nedžada Hodžića ostalo nepromijenjeno i da nije sposoban da prati sudski postupak i učestvuje u njemu.

Neuropsihijatar Danilo Mihajlović je kazao da je s psihologinjom Aleksandrom Salamadić posjetio Hodžića u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica početkom augusta ove godine, kada su ga pregledali i kreirali novi nalaz i mišljenje.

Mihajlović je rekao da su ratne povrede glave kod Hadžića zahvatile moždanu masu i ovojnicu te da je mehanička sila polomila koštane dijelove kada je doživio težak potres mozga.

Prema njegovim riječima, evidentan je pad pažnje, koncentracije te perceptivno i kratkoročno pamćenje, uz slabu radnu memoriju.

“Po mišljenju tima vještaka, nije došlo do promjene njegovog zdravstvenog stanja. Hodžić nije sposoban da prati tok suđenja, aktivno učestvuje i shvati značaj djela za koje se tereti”, naveo je Mihajlović.

Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), optužen je za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.

Psihologinja Salamadić je istakla da je njen nalaz u odnosu na onaj iz 2017. godine ostao nepromijenjen.

U junu prošle godine Salamadić je konstatovala da optuženi Hodžić može u sudnici biti samo fizički, odnosno pasivno prisustvovati suđenju. Tom prilikom je, nalazima i testovima, isključila mogućnost da Hodžić simulira, istaknuvši da je došlo do moždane atrofije i učestalih epileptičkih napada.

Tužilac Vladimir Simović je prihvatio mišljenje vještaka.

Advokatica Nedžla Šehić, koja brani Hodžića, kazala je da ostaje kod ranijeg prijedloga da se ovaj postupak prekine zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

U odvojenom predmetu, Hodžić je osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene u Trusini i nalazi se na izdržavanju kazne.

Emina Dizdarević Tahmiščija