Članak

Dević: Unakažena tijela

28. Avgusta 2018.17:08
Na suđenju za zločin počinjen na području Ključa, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz svjedoka koji je rekao kako je u augustu 1992. godine prilikom uviđaja u selima Kamičak i Krasulje vidio unakažena tijela.

Svjedok Gojko Gavrilović, koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao pristupiti u Sud BiH, u iskazu je 2016. godine naveo da je, kao krim-tehničar pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Ključ, u augustu 1992. bio na uviđaju u selima Krasulje i Kamičak.

Gavriloviću su prilikom davanja izjave predočavani određeni dokumenti, na kojima je on, kako je pročitano, prepoznao svoj rukopis.

On je u iskazu pojasnio da su u selu Donje Krasulje ubijene dvije, a u Gornjem Kamičku četiri osobe – Mesud, Munib i Rifet Dizdarević te Husein Bajraktarević. Upitan da opiše kako su izgledala tijela ubijenih, Gavrilović je rekao da su bila unakažena i da mu je bilo teško gledati ih.

Boško Dević je optužen da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te u ubistvima četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana.

Suđenje će se nastaviti 4. septembra.

Lamija Grebo