Članak

Akeljić i ostali: Presuda za zločine u Vitezu 18. septembra

30. Jula 2018.11:35
Sud BiH izreći će 18. septembra presudu Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću, optuženima za zločine počinjene na području Viteza.

This post is also available in: English

Odbrana Šemsudina Đelilovića je u završnim riječima zatražila da mu Sud izrekne oslobađajuću presudu i da ga oslobodi troškova postupka.

“Smatram da Tužilaštvo BiH nije dokazalo pravnu kvalifikaciju krivičnog djela. Nisu dokazani opći konstitutivni elementi ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”, kazao je Kerim Čelik.

Đelilović je s Minetom Akeljićem, Šabanom Haskićem, Senadom Bilalom i Hazimom Patkovićem optužen da je od jula do novembra 1993. učestvovao u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

U optužnici stoji da su Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Čelik smatra da Tužilaštvo nije dokazalo kako je Đelilović znao da njegove radnje predstavljaju krivično djelo.

“Smatram da je Tužilaštvo trebalo dokazati koje je radnje konkretno počinio. Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da je Đelilović bilo kome uputio verbalnu prijetnju. Nejasno je koje radnje u ponašanju mog branjenika spadaju u nečovječno postupanje”, naveo je Čelik.

On je istakao da se iskazi svjedoka, koji se odnose na tačku optužnice koja ga tereti da je udarao drvenom motkom jednu osobu, u bitnim dijelovima razilaze.

Govoreći o tački optužnice koja tereti Đelilovića da je polivao vatrogasnim šmrkom civile, naglasio je da je bespotrebno govoriti o ovoj tački optužnice kao ratnom zločinu.

“Nema tu vatrogasnog šmrka, šlauf je bio običan”, kazao je Čelik.

Dodao je da se optužba, kako je Đelilović udario jednu ženu nakon čega je ona pala, ne može zasnivati na izjavi zaštićenog svjedoka “B” koji nije svjedočio.

“Sud ne može zasnivati odluku isključivo ili u većem dijelu samo na jednom kontradiktornom dokazu”, rekao je Čelik.

Naglasio je da se ostali dokazi ne podudaraju s tim iskazom.

“Očito je da se ne može izvesti zaključak da je optuženi Đelilović postupao kako ga tereti optužnica”, kazao je Čelik.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English