Članak

Islamović: Deset udaraca optuženog

9. Jula 2018.12:57
U nastavku suđenja Alminku Islamoviću, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da ga je optuženi udarao u staroj stanici policije u Bosanskom Brodu u proljeće 1992. godine.

Ranko Đabić je kazao da je bio prvi zatvorenik kojeg su pripadnici Vojne policije doveli krajem marta 1992. godine u staru zgradu policije u Bosanskom Brodu.

Jednoga dana, kako je rekao, u prostoriju u kojoj je bio pritvoren došao je Islamović i uperio prstom u njega i kazao mu da ustane da vidi “koliko njegovih udaraca može da podnese”.

“Kad sam se probudio, drugi zatvorenici su mi rekli da me udario deset puta. To je bio naš prvi susret. Drugi susret je bio kada me stavio u auto i išli smo da se provozamo kroz grad. Tada sam mu ja ispričao svoju povijest i on je skroz okrenuo list prema meni”, posvjedočio je Đabić i dodao da optuženi nije bio zao prema zatvorenicima.

Alminko Islamović je optužen, kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da je od marta do oktobra 1992. učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u Bosanskom Brodu i na stadionu “Polet”.

U staroj zgradi policije je bio pritvoren i Branko Dujanić, kako je sam rekao, u maju 1992. godine. Prema njegovom svjedočenju, od prije rata je poznavao vojnog policajca Stalju, koji je bio jedan od čuvara u zatvoru, i kojeg je u sudnici prepoznao kao optuženog Islamovića.

Dujanić je rekao da je bio prisutan u pritvorskim prostorijama kada su čuvari tukli zatvorenike koji su od posljedica toga podlegli.

“Slavko Čerek, njega su tukli. Došli su Britva, Balo, Staljo i još neki. Prvo su ga ispitivali, pa su ga onda počeli tući. Udarali su ga i vojničkim čizmama i palicama, čak i lopatom. Sve dok nije pao u nesvijest. Staljo mu je opalio šamar ili dva. U toku noći on je prestao ječati i podlegao je… Kad sam prebačen na stadion ‘Poleta’, tu su ubacili nekog Bošnjaka, za koga su rekli da je pokušao silovati svoju kćer. Došao je i Staljo, ali ga nije tukao on, nego mali Damir”, istakao je svjedok.

Dodao je da, kada je Čerek podlegao, neko od pritvorenika je išao da potpiše da je on umro prirodnom smrću.

Treći svjedok Siniša Dobrosavljević kazao je da je u julu 1992. pritvoren na stadionu “Poleta”. Prema njegovim riječima, izvođen je na radove, od kojih je jedan bio kod Stalje kući. Dobrosavljević je naveo da je od drugih pritvorenika čuo da je Staljo opasan, ali da njemu nije izgledao tako jer ga nije dirao.

Suđenje će se nastaviti 3. septembra.

Ajla Gežo