Članak

Merkez i ostali: Neslaganje između Odbrana

5. Jula 2018.12:36
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Goraždu, optuženi Ibro Merkez rekao je da svjedok Odbrane Predraga Bogunića laže kada tvrdi da je dolazio na posao nakon ljeta 1992. godine.

Prvi svjedok Odbrane Predraga Bogunića izjavio je da je optuženi Merkez ostao na poziciji načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde do početka 1993. godine.

Sadija Zulčić, tadašnji policajac, kazao je da je s prve linije iz naselja Panorama vraćen u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Goražde krajem jula 1992. godine. Prema njegovim riječima, početkom augusta čuo je da je načelnik Merkez teško ranjen, da bi ga nakon izvjesnog vremena počeo viđati na poslu.

“Viđao sam načelnika Merkeza, prvo s dvije, a poslije s jednom štakom. Poslije deblokade Goražda u septembru 1992. sam ga viđao da na posao dolazi u bijelom mercedesu, urednom i neoštećenom”, naglasio je svjedok.

Merkez je prokomentarisao da ovi navodi svjedoka nisu istiniti, kao i da ima medicinske nalaze koji govore suprotno.

“Ovo nije istina. Imam nalaze s Koševa od 9. aprila 1993. godine, gdje stoji da sam ja nesposoban da hodam, a ne da vozim auto. Ovo svjedok izmišlja”, istakao je Merkez.

Za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Goraždu optuženi su Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Optuženima se stavlja na teret da su od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Drugi svjedok Fikret Maslan, bivši rezervni policajac pri SJB-u Goražde, rekao je da je od izbijanja ratnih sukoba pa do septembra 1992. godine bio premještan nekoliko puta po prvim borbenim linijama.

“Ja naredbe nisam vidio. Meni je dežurni policajac to usmeno saopštavao, a podrazumijeva se da je načelnik Merkez izdavao naredbe”, kazao je Maslan.

Posvjedočio je da je za ranjavanje načelnika čuo od kolega u augustu, a da ga je po povratku u SJB Goražde viđao kako hoda uz pomoć dvije, pa zatim uz jednu štaku.

Svjedok je dodao da je Merkez smijenjen s dužnosti načelnika “oko Nove godine”, a da je na njegovo mjesto postavljen Bogunić.

Suđenje će se nastaviti 23. augusta.

Ajla Gežo