Članak

Bogdanović i ostali: “Bockao ga po leđima”

5. Jula 2018.17:01
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da je optuženi Branislav Trišić tokom ispitivanja u Policijskoj stanici u Janji jednu osobu bockao u leđa pokazivačem za karte.

Slobodan Nikolić, tadašnji operativni radnik u obavještajnom odjeljenju Službe nacionalne bezbjednosti, kazao je da je u ljeto 1993. išao u Policijsku stanicu Janja s kolegom iz kontraobavještajnog odjeljenja Branislavom Tešićem sa zadatkom da obave razgovor s licem koje se nalazilo tamo.

“U prostoriji smo bili nas trojica, nije bilo zapisničara. U toku razgovora lice je znalo burno da reaguje, povisilo bi ton, gestikuliralo rukama i ustajalo sa stolice. Jednom kada je ustao, Trišić mu je rekao da ostane stajati, poslije mu je rekao da se primakne i okrene zidu, a da ruke nasloni na zid. Bockao ga je pokazivačem za karte u gornji dio leđa, s ciljem da bi odgovorio na pitanja i prestao se ponašati tako”, naglasio je svjedok.

Nikolić je dodao da je siguran da niko nije tukao ovo lice bošnjačke nacionalnosti dok su oni razgovarali s njim.

Kada je tužilac Edin Muratbegović pokazao zapisnik s razgovora iz Janje svjedoku i pitao ga za četvrti potpis koji se u njemu nalazi, svjedok je rekao da se ne sjeća da je s njima u prostoriji bio zapisničar.

Za zločine počinjene u Janji optuženi su Zoran Bogdanović, Milan Đokić, Ljubiša Ikić, Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoj Čobić i Milan Marković. Optuženi su bili komandiri te pripadnici aktivnog i rezervnog sastava Stanice milicije u Janji.

Optuženima je na teret stavljeno da su učestvovali u progonu, nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje.

Vasilije Andrić, bivši komandir stanice policije (SP) Bijeljina, kazao je da je Milan Đokić smijenjen s dužnosti komandira Staničnog odjeljenja milicije Janja, nakon što je rekao načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) da posao ne obavlja efikasno.

Prema njegovim riječima na Đokićevo mjesto je postavljen Ljubiša Ikić.

Suđenje će se nastaviti 12. jula.

 

Ajla Gežo