Članak

Sejdić: Deminirajući put ostao bez noge

3. Jula 2018.17:20
U nastavku suđenja Ahmetu Sejdiću, svjedok Odbrane izjavio je da je prilikom akcije u selima Strmice i Strgačina u januaru 1993. ranjen dok je deminirao barikade postavljene na putu.

Nusret Hurem, bivši načelnik inžinjerije u Opštinskom štabu, kazao je da je u akciji u selima Strmice i Strgačina u januaru 1993. godine izgubio nogu.

“Zaim Kustura, komandant bataljona ‘Vatra’, zamolio me, jer to nije ulazilo u opis mog posla, da odem raščistiti put od Brodara ka Strmici. Rečeno mi je da su uočene barikade, da ih pregledam, deminiram, da bi se mogli izvući ranjenici i s jedne i s druge strane”, naglasio je svjedok.

Hurem je rekao da je optuženi Sejdić rukovodio odredom “Čole”, da bi po formiranju Prve višegradske brigade postao njen komandant.

Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi se za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Svjedok Edhem Zeba kazao je da je u januaru 1993., kao komandir Treće čete pri jedinici “16. maj”, učestvovao u akciji u selima Strmice i Strgačina. Kako je pojasnio, u akciju su krenuli jako nepristupačnim terenom, preko kojeg su morali i da izmjeste ranjene jer je drugi put bio miniran.

“Imali smo konstantna granatiranja na selo Kaoštice, u koje su došle sve izbjeglice iz okolnih sela, iz pravca Strmica i Strgačine. Da bismo spriječili velike ljudske gubitke, morali smo ići u akciju oslobađanja ovih sela. Moja četa u samoj akciji nije napala neprijatelja jer su putevi bili minirani”, pojasnio je svjedok.

Zeba je istakao da nije siguran za učešće optuženog u ovoj akciji, ali da mu se “čini” da je čuo njegov glas preko “motorole”.

Dodao je da je u Kaošticama bio zatvor, kako je naveo, za “dezertere i civile”, koji je bio pod kontrolom Teritorijalne odbrane (TO).

Suđenje će se nastaviti 10. jula.

Ajla Gežo