Članak

Bošnjak i ostali: Pola sata udaranja u kuhinji

3. Jula 2018.17:14
Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Bileći ispričao kako je po dovođenju u kasarnu u tom gradu pretučen.

Asim Lulić je izjavio da su ga sredinom juna 1992. zarobili rezervisti i pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u blizini mjesta Vranjevići kod Mostara, gdje je živio, te su on i još nekoliko osoba kamionom odvezeni najprije u Nevesinje, a potom u kasarnu u Bileći.

“Uveli su nas stražari u prostoriju u prizemlju, mislim da je kuhinja bila. Postrojili su nas licima okrenutim prema zidu. Onda su počeli udarati nogama, palicama, pištoljem… Pola sata je udaranje trajalo u kuhinji”, rekao je svjedok i dodao da je udaranje prestalo kada je pištolj opalio i ranio jednog od zarobljenih.

Svjedok je naveo da su među četiri stražara koji su ih tukli bili Mavrak i Bošnjak, ali da je njihova imena saznao od drugih kada je prebačen u podrum, gdje je bilo 100 do 120 ljudi.

“U kuhinji kada su nas udarali, kod Mavraka sam vidio pištolj u ruci. Nisam vidio je li on pucao”, dodao je Lulić, koji je ispričao da su Mavrak i Bošnjak kasnije tukli ostale zatvorenike kada su prebačeni u druge prostorije.

U podrumu objekta svjedok je, kako je kazao, proveo 15 do 20 dana, a potom su izvedeni u gornje učionice, gdje je ostao do razmjene, ali je i u tom periodu bio pretučen, kada su njega i još jednog momka pozvali da čiste.

Optužnica tereti Borisa Bošnjaka, Miloša Mavraka, Miodraga Grubačića i Iliju Đajića za progon nesrpskog civilnog stanovništva tokom 1992. godine. Na teret im je stavljeno da su učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije VRS-a i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

Odbrani je svjedok pojasnio da prije dolaska u Bileću nije poznavao Bošnjaka, za kojeg su mu zatvorenici rekli da je komandir straže, niti Mavraka, za kojeg je u podrumu kasarne, kako je kazao, čuo da je radio u “Sokolu”.

“Jedne prilike je u učionici tukao zatvorenika. Čak su ga stražari skinuli s njega. Bio je pijan”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je 21. augusta.

Haris Rovčanin