Članak

Dević: Zgnječene glave i probodeni grkljan

12. Juna 2018.16:16
Na suđenju Bošku Deviću, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je vidio izmasakrirana tijela komšija u maju 1992. godine u selu oko Ključa.

Zaim Hasanbegović je rekao da su u maju 1992. izvršeni napadi srpskih snaga na sela Gornji i Donji Kamičak.

Prema njegovom kazivanju, jednog dana je do njega je došao Mesudov sin Senad i kazao da su pobijeni ljudi i da se treba pobrinuti za leševe.

Hasanbegović se prisjetio kako je na jednoj livadi zatekao “Srbe u civilu i uniformi” koji su pravili uviđaj, nakon čega su im rekli da ako ima hodža da “ih sahranimo po našim običajima”.

“Vidio sam tijela Mesuda, Rifeta, Muniba… Oni su ubijeni s leđa. U Rifeta i Mensuda su bile glave zgnječene… To su morali uraditi nekom spravom. Munibu je bio proboden grkljan, a jedan nije imao oko”, kazao je Hasanbegović.

Svjedok je rekao da su prevezli tijela traktorima, a i on je učestvovao u pokopu.

Dević je optužen da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te ubistvima četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana.

Svjedokinja Dika Dizdarević je izjavila da je stanovnica sela Gornji Kamičak i da se njena kuća nalazi nedaleko od Mesudove i Munibove.

“Tu večer oko devet sati, otišla sam na sprat da zatvorim prozor. Kroz prozor sam vidjela vojnika s puškom kako odvodi Mesuda i Muniba. Nakon petnaestak minuta sam čula rafalne pucnje”, kazala je Dizdarević.

Suđenje se nastavlja 3. jula.

 

Elameri Škrgić Mikulić