Članak

Akeljić i ostali: Zatražena osuđujuća presuda za zločin u Vitezu

11. Juna 2018.14:00
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene u Vitezu, Državno tužilaštvo je za petoricu optuženih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zatražilo osuđujuću presudu.

Tužilac Ćazim Hasanspahić rekao je kako smatra da je, nakon provedenog postupka, dokazano da su optuženi Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović krivi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

“Za zločine u ‘Crnoj kući’ niko nije optužen, pred sobom po prvi put imamo optužene za zlodjela počinjena tu. Nakon svega iznesenog i provedenih dokaza, jedna i jedina odluka koja se može donijeti jeste osuđujuća. Od otežavajućih, zamolio bih Sud da cijeni njihovu upornost u maltretiranju i da su dvojica optuženih ranije osuđivani, a nemamo namjeru ni da sakrivamo olakšavajuće okolnosti, a to je njihovo korektno držanje u toku postupka”, naglasio je Hasanspahić.

Akeljić, Haskić, Bilal, Patković i Đelilović optuženi su da su u periodu od jula do novembra 1993. godine učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Hasanspahić se posebno osvrnuo na status optuženih, govoreći da materijalni dokazi, kao i svjedoci, pa čak i sami optuženi, navode da je Akeljić komandovao Vojnom policijom Prvog bataljona ABiH, dok su ostali bili njegovi podređeni.

Niko od oštećenih, kako je kazao tužilac, nije dobio potvrdu o zatvaranju u objekat “Crna kuća”, što potvrđuje, kako je rekao, da su zatvoreni “samo jer su Hrvati”.

“Civili, njih šest, ni na koji način nisu učestvovali u oružanom sukobu. To su žene, starci i maloljetnici, nenaoružani, bez uniformi, ali su se ipak našli u zatočeničkom objektu ‘Crna kuća’. Drugu grupu čine ratni zarobljenici sa kota Zabrđe i Gaćice. Odbrane nisu pokušale osporiti njihov status”, istakao je Hasanspahić.

Nakon analiziranja “najrelevantnijih” dijelova iskaza oštećenih, Državno tužilaštvo je navelo da ih Odbrane nisu uspjele osporiti, čak ni ponuđenim alibijem za optužene.

Odbrane će svoje završne riječi iznijeti 2. jula.

 

Ajla Gežo