Članak

Sejdić: Bez maltretiranja zarobljenika

5. Juna 2018.17:14
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Odbrane izjavio je da nije bilo nikakvih maltretiranja zarobljenika koji su se predali na Strmici u januaru 1993. godine.

Načelnik sanitetske službe Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Višegrad, a kasnije i načelnik Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Benamin Dizdarević kazao je da je redovno pružana prva pomoć i njega svim pritvorenicima u zatvoru u Kaoštici.

Prema njegovim riječima, u januaru 1993., nakon akcije u kojoj je oslobođena teritorija Strmice, došlo je do velikog priliva ranjenika – “kako Bošnjaka, tako i Srba”.

“Indirektno sam učestvovao u ovoj akciji. Primao sam ranjenike u Međeđi. Sve teže ranjene smo slali za Goražde. Apsolutno nije bilo razlike u pružanju pomoći između Srba i Bošnjaka. Također sam pružao pomoć i obilazio pritvorenike u zatvoru u Kaošticama. Uslovi nisu bili sjajni, ali tu smo zatvarali i naše pritvorenike. Ljudski sam razgovarao s njima i niko mi se nije žalio da je tučen. Druge povrede sem ranjavanja nisam na njima primijetio”, naglasio je svjedok.

Dizdarević je dodao da je jedne prilike ispred ambulante u Međeđi neko jednog od lakše ranjenih srpskih vojnika udario i tjerao ga da pjeva, što je on zaustavio.

Ahmetu Sejdiću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade ABiH, sudi se za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima Vojske Republike Srpske (VRS), od jula 1992. do februara 1993.

Svjedok Dizdarević je istakao da je u toku razgovora sa zarobljenicima rekao da su uradili pametnu stvar predavši se, jer će biti razmijenjeni i vraćeni svojim kućama. Kako je kazao, u pritvoru su ostali oko sedam dana, nakon čega su prebačeni u Goražde.

Svjedok je pojasnio da pored njegovog indirektnog učešća u ovoj akciji, direktno učešće su uzeli Ahmet Sejdić, tadašnji komandant Prve višegradske brigade, kao i Zaim Imamović koji je komandovao Prvom drinskom brigadom ABiH.

Suđenje će se nastaviti 12. juna.

 

Ajla Gežo