Članak

Praštalo: Pokazao im put i više se nije vratio

Svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je u junu 1992. godine iz kuće u selu Gornji Gudelj kod Ključa vidjela kako optuženi Mićo Praštalo sprovodi njenog muža, čije tijelo je pronašla nekoliko dana kasnije.

Đula Babović se prisjetila 26. juna 1992. kada je njen suprug Hašim u jutarnjim satima otišao da kosi travu, a u međuvremenu se, kako je navela, u njeno selo Gornji Gudelj pojavila vojska.

Babović je rekla da je jedan vojnik pretresao njenu kuću tražeći oružje.

Tokom pretresa kuće, ona je kazala da se čula pucnjava. Dodala je da je s balkona vidjela kako vojnici odvode njenog supruga i druge mještane prema Kulenovića glavici. Prema njenim riječima, među vojnicima je bio vođa koji je bio u uniformi i imao je beretku na glavi.

“Zovnula sam muža, on se ne okreće. Taj što ih je vodio govori samo da im pokaže put. On je pokazao put i više se nije vratio. Pronađen je mrtav na Kulenovića glavici. Bila sam na tom mjestu gdje su pronađeni. Vidjela sam njihova tijela. Moj muž je imao samo jedan metak”, posvjedočila je ona.

Kako je rekla, nakon nekoliko dana u prodavnici je prepoznala vođu koji je bio s vojnicima te joj je Ljubica Stojanović kazala da je to komandant Mićo Praštalo zvani Kudra, a kojeg je svjedokinja prepoznala u sudnici.

Državno tužilaštvo tereti Praštala, bivšeg komandanta Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za učešće u progonu civilnog muslimanskog i hrvatskog stanovništva. Praštalo je optužen da je naredio i izvršio ubistva, kao i da je znao, a nije spriječio ubistva, zatvaranja i druga oduzimanja fizičke slobode.

Rifet Kučuković je ispričao kako su ga krajem juna 1992. sprovodili vojnici u selu Gornji Gudelj kada je vidio Mehmeda Konjevića i svjedoka “A”. Tada je, prema riječima svjedoka, prvi put čuo kapetana Kudru koji je bio u maskirnoj uniformi s beretkom na glavi.

“Nakon par dana našli su Mehmeda Konjevića, Rasima i Hašima Babovića i Hazima. Njih četvorica su pronađeni na lokaciji Kulenovića glavici”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 26. juna.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija