Članak

Dragičević i ostali: Intervencija na planini Sjemeć

1. Juna 2018.12:08
Na suđenju za zločin počinjen u Štrpcima kod Rudog, svjedok Odbrane je rekao da je krajem februara 1993. godine vidio optuženog Luku Dragičevića i druge pripadnike Interventne čete Druge pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) na terenu na planini Sjemeć.

Srpko Baranac, bivši pripadnik Interventnog voda Višegradske brigade, kazao je da su na rejonu Sjemeća obezbjeđivali dalekovodni stub za električnu energiju koji je prethodno srušen.

“Bili smo tu neko vrijeme dok stub nije popravljen, jer je veći dio Višegrada bio bez struje. Na području sela Drinsko vidio sam Luku Dragičevića. Inače, upoznao sam ga početkom rata i pamtim ga kao oficira, strogog vojnika. Često je radio na razmjeni zarobljenika, zajedno s komandirom muslimanskih snaga”, izjavio je Baranac.

Upitan da li zna bilo šta o događajima u Štrpcima kod Rudog, svjedok je rekao da zna samo ono što je čuo od naroda, te da nikakve intervencije ni zadatke u vezi s istragom tog događaja on i njegova jedinica nisu obavljali.

Za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima 1993. godine, uz Dragičevića su optuženi Boban Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Miodrag Mitrašinović.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade VRS-a, Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici VRS-a.

I Srđan Glibić je posvjedočio da je o događajima u Štrpcima čuo samo iz medija i od naroda u gradu. Kao tadašnji pripadnik Vojne policije, Glibić nije radio, kako je kazao, nikakav uviđaj niti istragu u vezi sa zarobljavanjem i nestankom civila iz voza.

Također je rekao da je Luku Dragičevića vidio u selu Drinsko kada je išao na intervenciju na planinu Sjemeć. Upitan da li poznaje Milana Lukića, svjedok je odgovorio potvrdno, dodavši da on nikada nije bio pripadnik Interventne čete, Vojne policije, kao ni Višegradske brigade.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. juli.

Admir Muslimović