Članak

Perišić i Zoranović: Bosa istjerana iz kuće

30. Maja 2018.12:58
Svjedokinja Državnog tužilaštva ispričala je na suđenju za zločine u Rogatici da su je u proljeće 1992. godine iz kuće istjerala tri vojnika i da je za jednog od njih naknadno saznala da su ga zvali Boban.

Hidajeta Hadžimusić je kazala da je prije rata sa suprugom Murisom Garagićem živjela u Rogatici i prisjetila da je u proljeće 1992. počelo granatiranje, da nisu smjeli izlaziti i da su komšije sjedile kod nje jer je kuća imala gornju ploču, sve dok nisu izvedeni napolje.

“Upala su u kuću tri vojnika. Ovaj što su ga zvali Boban nas je tjerao napolje i govorio da požurimo. Bosa sam izašla. Onda su nas odvojili od muževa”, rekla je svjedokinja.

Pojasnila je da je Boban bio kondukter jer ga je viđala u autobusu pošto je često prije rata putovala na relaciji Sarajevo – Rogatica, kao i da je za to ime saznala kasnije, ali da ne zna kako se preziva.

“Kada su nas istjerali vani, poveli su nas na neku livadu prema glavnoj saobraćajnici. Oni su nešto psovali. Muža više nisam vidjela. Kad samo izlazili iz kuće, muškarce su poredali, a kad smo došli na livadu čuli smo pucanje i zaključili da su ih ubili”, ispričala je svjedokinja.

Neke žene su, prema njenim riječima, s livade odvedene u neku šupu, te je u toj grupi bila i ona, dok su druge, kako je kazala, vodili u popovu kuću.

“Uvečer su dolazili s baterijama, izvodili su ženske. Mrak je bio, nisam ih mogla prepoznati. Žene su se vraćale potištene”, ispričala je svjedokinja i navela da je kasnije razmijenjena u Žepu.

Božidara Perišića zvanog Boban i Vinka Zoranovića zvanog Joja optužnica tereti da su od maja 1992. do kraja 1993. vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima.

Perišiću se na teret stavlja da je 1992. civile bošnjačke nacionalnosti više puta istjerivao iz domova, nakon čega je pojedine fizički i psihički maltretirao i hapsio, a Zoranoviću da je silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u prostorijama Crkvenog doma i Srednjoškolskog centra.

Perišić je, prema optužnici, bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Odbrani je svjedokinja pojasnila da je nekoliko godina nakon rata od prijateljice saznala za ime Boban kada je pitala ko je muškarac koji ih je istjerao iz kuće, te je potvrdila predočenu izjavu iz istrage da je bio ljepuškast i imao brkove.

Rekla je svjedokinja još da je Boban dolazio i u šupu u kojoj je bila zatvorena, a negirala je da je bomba bačena na njenu kuću kada su izvedeni.

Nastavak suđenja je 11. juna.

 

Haris Rovčanin