Članak

Sejdić: Optuženi “operativni rukovodilac”

29. Maja 2018.14:17
Svjedoci Državnog tužilaštva su na suđenju za zločine u Goraždu izjavili da je optuženi Ahmet Sejdić u ljeto 1992. godine išao u Rudo da pomogne oko odbrane i “izbjegličke krize”.

Bivši načelnik Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Višegrad Nedžad Muhić rekao je da je u julu 1992. formiran Štab, čiji je komandant bio optuženi Sejdić i koji se, po naređenju Sefera Halilovića, uputio da pomogne u odbrani Goražda.

“Po povratku iz Goražda u Međeđu, Sejdić odlazi u Strgačinu jer je dolazio komandant Štaba TO-a Rudo da traži pomoć njegovu za odbranu”, kazao je Muhić.

Sjediću, ratnom komandantu Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), sudi se za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, među kojima su bili i mještani sela Bučje.

Abdul Brajanac, bivši komandant Štaba TO-a Rudo, posvjedočio je da se 18. jula 1992. prvi put se susreo sa Sejdićem, kako je naveo, po preporuci Mehmeda Tvrtkovića, tadašnjeg komandanta Štaba TO Višegrad.

“Tvrtković me uputio na Sejdića, da mi pomogne oko izbjegličke krize i odbrane Rudog. Sejdić je bio operativni rukovodilac jedinice i sprovodio je naređenja Štaba. Kada je došao, razgovarali smo i poslije smo surađivali”, istakao je Brajanac.

Svjedoci Muhić i Brajanac su, na upite Tužilaštva BiH, rekli da ne osporavaju da su jedinice zvali brigadom, ali da im nije poznato da je Prva višegradska brigada Armije BiH postojala u ljeto 1992. i da je Sejdić bio njen komandant.

Suđenje se nastavlja 5. juna.

 

Ajla Gežo