Članak

Dević: Učitelj Boško ga zaustavio

Svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se kako je sreo učitelja Boška Devića s drugim vojnicima u blizini sela Humići kod Ključa.

Šemsudin Krantić je kazao da je u proljeće 1992. godine imao 15 godina kada je srpska vojska počela dolaziti u njegovo selo Humići, dok se on, kako je rekao, s ostalim muškarcima krio u šumi. Svjedok je ispričao da je s još pet osoba jedne prilike iz šume sišao blizu sela kada ih je zaustavio učitelj Boško Dević s grupom vojnika.

Za Devića, koji mu je bio učitelj u Osnovnoj školi u Humićima, svjedok je kazao da je bio u uniformi i naoružan automatskom puškom.

Prema svjedoku, Dević je rekao da su vojnici njegovi partizani i da će im pokazati put, a potom su krenuli prema selu. Neko od vojnika je, kako je naveo, pitao: “Šta ćemo s njima dvojicom”, dok je drugi glas odgovorio: “Pobijte ih”.

“Došli smo blizu moje kuće. Gospodin Gojko Perić je došao s moje desne strane s crnim rokovnikom, zagalamio je na Boška i ostali i pitao: ‘Gdje ćete s njima djecom’. Boško je rekao da im pokažemo put. Gojko mu je odgovorio: ‘Šta će vam oni pokazivati put kad znaš put’ i pušteni smo kući”, posvjedočio je Krantić.

Dević je optužen da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri pripadnika iste brigade, 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te ubistvima četiri Bošnjaka, čija su tijela izmasakrirana.

Svjedokinja Razija Delalović se prisjetila proljeća 1992. kada je u njeno selo Donje Krasulje kod Ključa počela dolaziti vojska, te su odvodili muškarce koje bi pronašli kod svojih kuća. Prema njenim riječima, u to vrijeme ubijeni su Smail i Husein Čarkić te Šefik Delalović.

Od vojnika koji su dolazili, Delalović je rekla da je prepoznala učitelja Boška i vojnika pod nadimkom Mlađo. Za Boška, svjedokinja je kazala da je bio u uniformi Jugoslavenske narodne armije (JNA) i da je bio učitelj njenog brata Šemsudina Krantića.

Istakla je da su učitelj Boško i Mlađo, jedne prilike došli ispred kuće njenog djevera te su tražili ležaje za srpsku vojsku koja je bila smještena u mjestu Peć.

“Boška sam poznavala, u školi u Humićima sam ga jednom upoznala. Išla sam jednom bratu na roditeljski sastanak i tad je bio učitelj Boško”, pojasnila je ona i potvrdila da je tada bio visok, krupan sa smeđo-plavom kosom.

Suđenje se nastavlja 12. juna.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija