Članak

Mrđa Darko i ostali: Iznenađenje zbog hapšenja optuženog

25. Maja 2018.14:20
Na suđenju trojici bivših policajaca za zločine u Prijedoru, svjedok Odbrane Radenka Marinovića ispričao je kako poznaje optuženog i da je bio iznenađen kada je čuo da je uhapšen.

Svjedok O3-1, kojem je Sud dodijelio mjere zaštite, rekao je da je s Marinovićem više puta pio kafu, da je u Prijedoru poznat kao izuzetan sportista i da vodi džudo klub, kao i da mu je bilo žao kada je čuo za njegovo hapšenje, što ga je iznenadilo.

Pojasnio je i da je tokom rata boravio u inostranstvu i da se u Prijedor vratio tek krajem 1990-ih godina.

“Glavne teme su tada u Prijedoru bile ratna dešavanja i uglavnom se razgovaralo o tome. U razgovoru s ljudima nikada nisam čuo da je iko od njih spomenuo Marinovića da je nekom učinio zlo”, navodi svjedok i dodaje kako se optuženi nakon privođenja vratio vođenju džudo kluba.

Na ovom ročištu je saslušan još jedan svjedok Marinovićeve Odbrane, ali je tokom njegovog svjedočenja javnost bila isključena.

Marinovića, Darka Mrđu i Zorana Babića, bivše pripadnike Interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, optužnica tereti da su učestvovali u progonu bošnjačkog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske (RS). Na teret su im stavljena ubistva, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992.

Nalaz i mišljenje je prethodno iznio sudski vještak medicinske struke Dalibor Nedić kojeg je angažovala Odbrana radi utvrđivanja okolnosti pod kojima su stradale četiri žrtve.

Vještak je pojasnio da je nalaz sačinio na osnovu dokumentacije, prije svega ranijih obdukcionih zapisa, ekshumacije i fotografija, te je između ostalog, za uzrok smrti kod Samira Džafića i Nihada Bašića rekao da bi mogao biti akutni poremećaj funkcije disanja zbog preloma rebara jer je riječ o povredama opasnim po život.

Za Bašića je vještak rekao da je raniji obducent konstatovao i ustrelnu ranu na desnoj nadlaktici, dok u ranijem nalazu nije navedeno da su Džafiću povrede nanesene nožem po stomaku.

Vještak je pojasnio i da je kod nepoznatog tijela izvučenog iz vode ustanovio da povrede koje su konstatovane ne mogu biti uzrok smrti, a kod Nezira Kraka je ustanovljeno više povreda.

“Složio sam se s obducentom da je strelna rana na potiljačnom dijelu glave uzrok smrti Kraka, a u davanju konkretnijeg opisa sam dodao da je moglo doći do razaranja mozga”, kazao je vještak.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH, vještak je potvrdio da je u nalazu naveo kako pretpostavlja da je uzrok smrti nepoznate osobe utapanje.

Nastavak suđenja je 6. jula.

Haris Rovčanin