Članak

Merkez i ostali: Vojska dovela ljude, a optuženi o njima brinuo

24. Maja 2018.13:43
Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi Ešef Hurić postao komandir po ujedinjenju Stanica javne bezbjednosti (SJB) s lijeve i desne obale Drine.

Ismet Subašić rekao je da je u junu 1992. godine s Hurićem prešao na lijevu obalu Drine da formiraju stanicu policije. Pojasnio je da je ova stanica egzistirala do 18. septembra iste godine, kada su se ujedinili sa stanicom na desnoj obali.

“Odmah smo svi prešli na desnu obalu i dokumentaciju smo prenijeli, ali jedan dan je nestala. Po prelasku Hurić je postao komandir. Merkeza tada sam samo jednom vidio na štakama. U januaru 1993. Bogunić mi je pokazao neku depešu i rekao da je on sada načelnik”, istakao je Subašić.

Za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Goraždu, optuženi su Ibro Merkez, Predrag Bogunić i Ešef Hurić. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a Goražde i član Ratnog predsjedništva, Bogunić načelnik SJB-a u drugom periodu, a Hurić komandir stanice policije u tom gradu.

Optuženim se stavlja na teret da su od jula 1992. do druge polovine februara 1993. naredili i učestvovali u ubistvima više od 100 civila starosne dobi od sedam do 70 godina.

Drugi svjedok Almir Mašić je kazao je sredinom juna 1992. dobio premještaj u stanicu policije na lijevoj obali Drine. Raspoređen je, kako kaže, na punkt saobraćajne policije i te poslove je obavljao sve do kraja iste godine.

“U decembru 1992. sam prebačen u Orahovicu u Teriotorijalnu odbranu, a u stanicu sam se vratio nakon neka dva mjeseca. Tada sam čuo da je Braco Bogunić postavljen za načelnika, a da je Hurić komandir”, ispričao je svjedok.

Sulejman Pleh, bivši glavni logističar Crvenog krsta u Goraždu, posvjedočio je da je kod njegovog šefa došao Merkez da traži hranu za ljude s Bučja koji su bili smješteni u SJB-u.

Prema njegovim riječima, vojska je dovela te ljude, a “Merkez je morao da se brine o njima”.

Nada Nedimović navela je da je bila među srpskim stanovništvom koje je dovedeno u četiri stana u zgradi prekoputa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Prema njenom svjedočenju, tri policajca su bila u prizemlju i s njima su imali korektan odnos.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. juli.

Albina Sorguč