Članak

Čigoja i ostali: Prihvaćen prijedlog za timsko vještačenje optuženog

23. Maja 2018.14:32
Nakon što je vještak psihijatar rekao da Branko Čigoja nije sposoban pratiti suđenje, Sud BiH je naložio da se izvrši timsko vještačenje zdravstvenog stanja optuženog za zločin počinjen u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa.

Slobodan Nogo, psihijatar koji je na zahtjev Čigojine Odbrane sačinio nalaz i mišljenje o duševnom stanju optuženog, kazao je da je na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda optuženog utvrdio da Čigoja ima trajno duševno oboljenje uzrokovano konzumiranjem alkohola.

Nogo je, između ostalog, naveo da optuženi ima teškoće u shvatanju postavljenih pitanja, te da mu je cjelokupna životna aktivnost redukovana.

“Nije sposoban za normalno rasuđivanje i da prati tok suđenja i aktivno učestvuje u istom”, rekao je vještak Nogo i preporučio za Čigoju bolničko liječenje.

Tužilac Ivan Matešić je kazao da je nalaz ovog vještaka površan, paušalan i neutemeljen na medicinskoj dokumentaciji, te predložio da se izvrši timsko vještačenje optuženog Čigoje.

Sud BiH je prihvatio prijedlog tužioca da se izvrši timsko vještačenje Čigoje kako bi se utvrdilo da li je sposoban da učestvuje u suđenju.

Branko Čigoja, Željko Tadić, Saša Boškić i Milorad Glamočak optuženi su da su 13. septembra 1995. godine, kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičkoj brigadi u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS), ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Nastavak suđenja bit će zakazan naknadno.

Albina Sorguč