Članak

Babić Ljuban i ostali: Ubistvo civila iz osvete

Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaz umrlog svjedoka u kojem je izjavio da su se ubistva u selu Ekići kod Bosanskog Novog desila iz osvete zbog smrti oficira Radenka Baltića.

Milan Gačić je u izjavi iz 2006. godine kazao da je, nakon Baltićeve sahrane, saznao da se priprema akcija na selo Ekići te da treba da učestvuje u transportu bošnjačkog stanovništva. U selu je, kako je rekao, vidio veliku kolonu od oko 50 vojnika, od kojih je 80 posto bilo naoružano.

Na putu prema selu, prisjetio se traktora kojeg je vozio svjedok S-1, na čijoj prikolici je bilo sijeno i jedna osoba bošnjačke nacionalnosti.

“Čuo sam pojedinačnu pucnjavu i kasnije vidio leš pored puta. Nisam vidio ko je to uradio. Kasnije sam čuo da je to uradio Ljuban Babić… Svi se udaljavamo, a leš ostaje pored puta i nastavljamo prema Ekićima”, ispričao je Gačić.

Kako je rekao, u selu dolazi do skupljanja stanovništva nakon čega su u dva traktora žene i djeca odvezena u Novi Grad, dok je 20 do 25 muškaraca zadržano. Pored njega u tom trenutku, kako je kazao, nalaze se Dragan i Milenko Baltić, te Ostoja Balaban.

“Mrak je pao. Čuo sam jaukanje muškaraca… Sigurno su fizički maltretirani i čuo sam pucnjavu. Draganu Baltiću sam rekao da nije dobro i otišli smo kući, mislim da je i Milenko Babić otišao. Čini mi se da se Milenko vratio tu noć da vidi šta se dogodilo. Ja nisam”, naveo je Gačić i dodao da je narednog dana saznao da su muškarci pobijeni.

Za progon, ubistva i druge zločine optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljeno i da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992., ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Svjedokinja Halima Dedić, čiji zapisnik je također pročitan, u izjavi je kazala da su u junu 1992. u njenu kuću u Maslovarama došli Dragan Balaban, Zoran Goronja i Nikola Reljić. Tada su joj, kako je rekla, naredili sa suprugom i sinom da izađe iz kuće, a potom su odvedeni do pravoslavnog groblja.

Dedić je dodala da je kasnije razdvojena od supruga i sina, te da njihova tijela nikada nije našla.

Suđenje se nastavlja 30. maja.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija