Članak

Džananović i ostali: Premlaćivanje i smrt na Alipašinom Polju

18. Maja 2018.13:12
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da je u ljeto 1992. godine vidjela više osoba, među kojima i Senada Džananovića, kako tuku Novu Draškovića, koji je kasnije preminuo.

Supružnici Savka i Ljubo Ivanović su posvjedočili kako su 25. juna 1992. godine s drugim osobama iz naselja Hrasno Brdo kamionom dovezeni na Alipašino Polje i zatvoreni u “podrum ispod samoposluge”.

Tvrde da je kamion vozila osoba zvana Kimun, što je, prema optužnici, nadimak optuženog Edina Gadže.

Savka Ivanović je ispričala da je u zatvoru na Alipašinom Polju čula od svjedokinje “A” da je zlostavljana, te da ju je silovalo 14 osoba. Ljubo Ivanović je potvrdio da su zatvorenici pričali kako je “A”  bila silovana.

Za Novu Draškovića svjedokinja Ivanović je kazala da je vidjela kako se više vojnika mijenjalo i tuklo ga, te da mu je krv krenula na nos i usta nakon što ga je u predjelu grudi udarao Senad Džananović.

“Ja sam vidjela da je od posljedica udaranja umro. Zadnji ga je on tukao”, izjavila je Ivanović.

Svjedokinja je rekla da ima saznanja kako je i Dragan Čarapić tučen, te da ga je vidjela svezanog u “ludačkoj košulji”.

Ivanović je pojasnila da je iz zatvora puštena nakon tri dana, s drugim ženama. Odgovarajući na pitanja Odbrane Džananovića, svjedokinja je navela kako ne zna da li ih je on doveo u zatvor, ali je istakla da ih optuženi nije pustio iz zatvora.

Za zatvaranje, nečovječno postupanje i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH je optužilo Senada Džananovića, Edina Gadžu i Jasmina Erovića. Oni su optuženi kao nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Prema optužnici, Džananović i Erović su 1992. odvodili svjedokinju “A” u jedan stan na Alipašinom Polju, gdje su je silovali.

I svjedok Ljubo Ivanović je kazao da su vojnici, među kojima je bila i osoba po imenu Senad, tukli Novu Draškovića, koji je krkljao.

“Poslije je došao ljekar i konstatovao smrt”, rekao je Ivanović.

Svjedok je naveo da je Vladislav Elez imao slomljenu ruku, a da je Radomiru Šećerovu prislanjan užareni nož na ruku. Ivanović je kazao da se po ovim osobama i uriniralo.

Za Džananovića je rekao da je bio sa zatvorenicima dok su obavljali radove, udarao ih puškom i govorio: “Brže, brže.”

Oba svjedoka su istakla kako je u zatvoru bio jedan mladić s majkom, koji je tada tučen.

Suđenje će se nastaviti 1. juna.

Lamija Grebo