Članak

Bojadžić: Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Jablanici

26. Aprila 2018.15:15
Obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću za zločine nad ratnim zarobljenicima u Jablanici počelo je uvodnim riječima Državnog tužilaštva i Odbrane pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Stranke su se usaglasile da nema potrebe za čitanjem optužnice, kao i da u cijelosti ostaju kod uvodnih riječi koje su iznijeli u prvostepenom postupku.

“Tužilaštvo će tokom postupka potvrditi sve relevantne činjenice koje su optuženom stavljene na teret”, rekao je tužilac Sedin Idrizović.

Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog Odbrane za izvođenjem novih dokaza, uz obrazloženje da, između ostalog, nije dovoljno objašnjeno zbog čega nisu provedeni tokom prvostepenog postupka.

Tužilaštvo je najavilo i da će protiv Bojadžića precizirati optužnicu i za to zatražilo vrijeme, a tužilac je pojasnio da to sada nije urađeno jer se nije znala odluka Apelacionog vijeća o prijedlogu novih dokaza Odbrane.

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen krivnje.

Prvostepenom presudom je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom jula 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”, kao i da je u bazi odreda u Donjoj Jablanici u septembru iste godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Apelaciono vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

U drugom predmetu je Bojadžić osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Nastavak suđenja je 28. maja.

Haris Rovčanin