Članak

Šišić i ostali: Mislili da je vojna kolona

25. Aprila 2018.13:43
Na obnovljenom suđenju četvorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) za zločin počinjen u Rogatici, svjedok ST-2 je kazao da je zajedno s još nekoliko saboraca, među kojima su bili neki od optuženih, bio raspoređen na putu gdje je prolazila kolona u kojoj je stradalo oko 20 osoba.

Svjedočeći iz druge prostorije, uz distorziju slike, ST-2 je rekao da je bio raspoređen na putu kojim se 27. augusta 1992. kretala kolona, istaknuvši da su mislili da se radi o vojnoj, a ne o civilnoj koloni.

“Muhamed Šišić je bio najbliži autubosu pa onda – nekih stotinjak metara od njega – ja. Kad se čuo prvi pucanj od restorana gdje su bili Nurija i Drakovac, i mi smo zapucali. Čim sam čuo prve jauke, i to ženske, shvatio sam da se radi o civilnoj koloni. Muhamed i ja smo prestali s pucnjavom, ubrzo smo se povukli, a Nurija i Drakovac su ostali. Čula se pucnjava i dalje”, pojasnio je ST-2.

Kako je kazao, Šišić je bio tužan jer se radilo o koloni civila i uputio je kritike izvjesnom Nuriji i Emiru Drakovcu kada su se vratili na livadu na kojoj su ih čekali ostali saborci.

Do ponovnog suđenja je došlo nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo u oslobađajućem dijelu prvostepenu presudu Muhamedu i Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu te Azizu Šuši, dok je u osuđujućem dijelu potvrdilo 14-godišnju kaznu izrečenu Drakovcu za zločin počinjen u selima Vratsalići kod Rogatice i Zebina Šuma (općina Foča).

Drakovac je osuđen da je, zajedno s drugom osobom, učestvovao u ubistvu i skrnavljenju tijela civila Miloša Kovačevića u Vratsalićima te za mučenje zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Prvostepenom presudom u martu 2017. godine Drakovac je oslobođen optužbe da je, zajedno s Muhamedom i Tarikom Šišićem te Šušom, učestvovao u napadu na konvoj u Kukavicama kada je smrtno stradao 21 civil, a 29 ih je ranjeno.

Svjedok ST-2 je izjavio da je u napadu na ovu kolonu učestvovao, kako je kazao, Aziz Šuša zvani Hazo, opisavši ga kao čovjeka nižeg rasta i kratke kose.

“Imao sam dugu kosu tada i nisam bio u Kukavicama. Ovaj svjedok zajedno sa svjedokom ST-1 i Tužilaštvom BiH mene zavlače već pet godina. Ovo je čista namještaljka”, rekao je Šuša.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog Odbrana i najavilo je da će, zajedno sa svjedokom ST-2, 23. maja obići selo Kukavice i lokalitet kojim je prolazila kolona u kojoj je stradalo oko 20 osoba.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirza Jusufović je kazao da će to biti način da se “otklone ili potvrde neke stvari”.

Ajla Gežo