Članak

Babić Ljuban i ostali: Vidio optuženog na traktoru

18. Aprila 2018.16:13
Na suđenju za zločine na području Bosanskog Novog, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je na sahrani čuo da će se ići u sela Alići i Ekići, te da je naredni dan saznao da su stanovnici tih sela ubijeni.

Nikola Majkić, koji je 1992. godine živio u Maslovarama kod Bosanskog Novog, ispričao je da su stanovnici tog sela imali odlične odnose s Bošnjacima iz Alića i Ekića.

“Ja znam da ih nema… Čuje se i čulo se da su pobijeni”, rekao je Majkić.

Svjedok je naveo da je na sahrani Radenku Baltiću čuo da će se ići u Aliće i Ekiće i da mu je rečeno da to spriječi, ali je istakao kako je i tada kazao da on to ne može uraditi jer je sam.

“Našao sam od Šabana i Ferida Ekića sinove. Rekao sam im: ‘Dječaci, smaknite se, rekli su da će doći da vas izgone’”, posvjedočio je Majkić.

Prema njegovim riječima, nakon sahrane je otišao kući koja se nalazi u blizini raskrsnice na kojoj jedan put vodi prema Alićima i Ekićima. Istakao je da ga je u jednom trenutku supruga probudila i da je kroz prozor vidio Milenka Babića bez oružja kako dolazi i penje se na traktor koji je išao za Aliće i Ekiće.

Svjedok je naglasio da je te prilike bilo još ljudi s njim, ali da nikog drugog nije prepoznao. On je naveo da ne zna je li Babić “išao gore i iseljavao”.

Kazao je i da ne zna šta je dalje bilo, ali da se čula pucnjava, kao i svakog drugog dana.

“Sutra se čulo da su pobijeni Alići i Ekići. Ko je, šta je – ja ne znam i ne mogu reći ni ovo, ni ono”, rekao je svjedok.

Za progon, ubistva i druge zločine optuženi su Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab. Na teret im je stavljeno i da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992., ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Odgovarajući na pitanje Odbrane Ratka Goronje, svjedok je naveo da nije čuo da se ime optuženog spominjalo u vezi s Alićima i Ekićima.

Majkić je negirao da je 15 dana prije tog događaja išao u Aliće i Ekiće i opominjao stanovnike da će se to desiti.

Suđenje će se nastaviti 16. maja.

 

Lamija Grebo