Članak

Bošnjak i ostali: Miloš Mavrak sposoban za nastavak suđenja

3. Aprila 2018.16:17
Optuženi Miloš Mavrak, nakon dvije operacije, spreman je za nastavak suđenja za zločine u Bileći, zaključeno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Predsjedavajuća sutkinja Jasmina Ćosić-Dedović kazala je da nema smetnji da se postupak u odnosu na Mavraka nastavi, nakon što je optuženi rekao da nema daljih zdravstvenih problema.

Suđenje Mavraku, zbog zdravstvenih problema, pauzirano je od sredine septembra prošle godine. On je, kako je naveo, prvo operisao skočni zglob, a potom i koljeno.

Tužilaštvo BiH tereti Mavraka s Borisom Bošnjakom, Miodragom Grubačićem i Ilijom Đajićem za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od maja do augusta 1992. Na teret im je stavljeno da su svakodnevno učestvovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) i obavljao je dužnost komandira straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći.

S obzirom da je od posljednjeg ročišta prošlo više od šest mjeseci, Optužba i Odbrane su se izjasnile da su saglasne da se ponovo ne pozivaju saslušani svjedoci već da se njihovi iskazi koriste u postupku.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. maj.

 

Albina Sorguč