Članak

Sakoč osuđen na pet godina zatvora

2. Aprila 2018.14:14
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Edina Sakoča na pet godina zatvora za pomaganje u ubistvu dva civila srpske nacionalnosti u mjestu Počitelj (općina Čapljina).

Prema drugostepenoj presudi, Sakoč je osuđen jer je dovezao pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na mjesto gdje su ubijena dva civila, nakon čega je pomogao da se tijela iznesu ispred kuće, a kasnije su ta tijela zapaljena.

Mirza Jusufović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, rekao je da su cijenili sve provedene dokaze pojedinačno i u međusobnoj vezi, te da su zaključili da je Sakoč, u svojstvu pripadnika HVO-a, svjesno i voljno pomagao pri ubistvu dva civila srpske nacionalnosti.

Sudija Jusufović je kazao da je 10. jula 1992. “Boban ubio Cvjetu Čučak i Vasiliju Ekmečić”, a da mu je optuženi pomogao da iznese njihova tijela ispred kuće Miška Đuraškovića, u kojoj su ubijene, nakon čega ih je posuo benzinom i zapalio, a potom rekao: “Gorite, gorite, četnikuše…”

Zbog nedostatka dokaza Sakoč je oslobođen optužbe da je silovao T.Č. “Vijeće ne može zaključiti da je upravo optuženi počinilac zločina”, kazao je Jusufović.

Prema drugostepenoj presudi, Sakoč treba nadoknaditi troškove krivičnog postupka za osuđujući dio presude, dok ostali padaju na teret države. Posebnim rješenjem, kako je rekao sudija, bit će dosuđen iznos koji Sakoč treba da nadoknadi.

Prvostepenom presudom Sakoč je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u ubistvu dvije civilne osobe. Nakon ulaganja žalbi, Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i obnovljeno suđenje je počelo u januaru ove godine.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Albina Sorguč