Članak

Đakić i Kajtazi: Zatraženo izuzeće tužioca Miroslava Janjića

30. Marta 2018.14:54
Na suđenju za zločine u Brčkom, Odbrane Mensura Đakića i Begzada Kajtazija zatražile su izuzeće tužioca Miroslava Janjića jer im, kako su naveli, nije dozvolio uvid u spis predmeta.

Advokat Osman Mulahalilović rekao je da je Odbrana tokom suđenja dobila tri izjave svjedoka, a koje nisu dostavljene uz optužnicu. Kazao je da mu je tužilac Janjić spriječio da izvrši uvid u popis spisa i smatra da je time doveden u pitanje kredibilitet postupka i dignitet Tužilaštva BiH.

“Ako mi ne da, ne mogu da vidim šta mi se eventualno krije. Možda se kriju važni dokumenti koji mogu osloboditi naše branjenike”, dodao je Mulahalilović i rekao da je podnio disciplinsku prijavu protiv Janjića.

Tužilaštvo BiH tereti Đakića i Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik. Đakić se tereti da, kao komandant Prvog bataljona 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bosanska Posavina, 15. septembra 1992., nije spriječio vojnika da ubije tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca.

Kajtazi je optužen da je istog dana, pucajući iz automatske puške, ubio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Tužilac Janjić se obratio Sudskom vijeću kazavši da je braniteljima dostavio sve zapisnike i da nije ugroženo pravo Odbrane. Pojasnio je da su branioci oba optužena dolazila kod njega u kancelariju prošle sedmice i da nije bilo razloga da im ne dozvoli uvid u spis.

“U Tužilaštvu BiH se ne vodi popis spisa, nema toga ni u jednom predmetu, a to predsjednica Vijeća zna jer je bila dugogodišnji tužilac. Advokat Mulahalilović je tražio da pristupi CMS sistemu tužilaštva, a to je zloupotreba položaja i to mu nisam dozvolio”, rekao je Janjić.

Nastavak suđenja će biti naknadno zakazan.

 

Emina Dizdarević