Članak

Ristanić: Lični dokumenti u sanduku

27. Marta 2018.12:32
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako je 1992. godine u “Luki” vidio osobu sa odsječenim ušima, te da je zatvorenicima nuđena puška da ubiju tu osobu.

Ferid Ukšin se prisjetio kako je u maju 1992. godine doveden u Drvenu džamiju, u kojoj je bilo još muškaraca, a neke od njih su tokom noći tukli vojnici. Naglasio je da njega niko nije udarao.

Ukšin je pojasnio da je bio prebačen i u kasarnu, te da je u konačnici doveden u “Luku”, gdje su po dolasku morali baciti lične dokumente u jedan sanduk.

“Bila je ona Monika, onaj što je bio iz Bijeljine… Oni su maltretirali ovu omladinu”, govorio je svjedok o dešavanjima u “Luki”, potvrdivši da je tamo bio Goran Jelisić.

Jelisića je 2001. Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Brčkom.

U “Luki” je svjedok, kako je kazao, vidio i osobu kojoj su uši bile odsječene te naglasio da im je vojnik svima davao pušku da ubiju tu osobu. Ukšin je istakao da niko nije htio uzeti pušku, a da je ta osoba odvedena. Naveo je da su u “Luki” neke osobe bile ispitivane u kancelariji.

“Luku” je Ukšin napustio nakon što je jedna osoba urgirala za njega.

Ukšin je svjedočio na suđenju Đorđu Ristaniću, optuženom da je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata ubistvima, zatvaranjima, mučenjima i drugim nedjelima.

Za ubistvo oca svjedok Fadil Puhovac je izjavio da je saznao od majke i sestre. Pojasnio je da je saznao da je oca i druge muškarce pokupila vojska, te da su jedni odvedeni u policijsku stanicu, drugi u hotel “Posavina”, treći u fiskulturnu dvoranu. Svjedok je čuo da je njegov otac odveden u hotel “Posavina” ali nije saznao ko i kako ga je ubio. Tijelo oca, kako je rekao, pronađeno je u masovnoj grobnici u Goricama.

Svjedok Smail Radenica je kazao da je početkom maja 1992. s drugim stanovništvom odveden u sportski centar “Partizan”, gdje je vidio kako vojska tuče neke osobe. Naveo je da je nekoliko osoba izvedeno i da je “čuo metak”.

Prilikom napuštanja “Partizana”, svjedok je vidio, kako je rekao, oko četiri osobe prekrivene plahtom.

Suđenje će se nastaviti 3. aprila.

Lamija Grebo